piątek, 22 marca 2013

Drożdżówki z budyniem i jabłkiem

Drożdżówki z budyniem i jabłkiem

Pyszne drożdżówki a drugie śniadanie.
Niezwykle puszyste i bardzo aromatyczne.

Składniki ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklaki mleka
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
Składniki nadzienie :
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 50g rodzynek
  • 0,7l mleka
  • budyń śmietankowy z cukrem
Przygotowanie ciasto :

Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże  oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.

Przygotowanie nadzienia :

Rodzynki zalej gorącą wodą. Rozgrzej patelnię i wrzuć masło oraz pokrojone  na drobną kostkę jabłka. Podsmaż chwilę. Wsyp cynamon oraz odcedzone rodzynki Wymieszaj składniki i pozostaw do ostygnięcia. 

Do rondelka wlej 0,5l mleka i zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do gotującego się mleka. Zagotuj cały czas mieszając aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie drożdżówek :

Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj budyń i posyp jabłkami z rodzynkami.  Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

9 komentarzy:

  1. smakowicie wyglądają:) lubię takie ślimaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię takie ślimaczkowe drożdżówki! Bardzo smakowicie się prezentują....

    OdpowiedzUsuń
  3. zamawiamy na jutrzejsze śniadanie ;-) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka, budyń, drożdżowe - same dobre rzeczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepiekne drożdżówki - ślimaczki :)
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji i pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps. Amorku dodaj prosze banerek akcji, bo o nim chyba zapomniałaś :)

      Usuń
  6. Oj jak ja uwielbiam takie bułeczki, teraz wiem jak je zrobić. Przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  7. PRZEPYSZNE BUŁECZKI dziś zrobiłam , właśnie stygną ;-) mięciutkie smaczne,polecam wszystkim którzy się jeszcze zastanawiają żeby je zrobić :-)szkoda że nie można dodać zdjęcia pokazałabym że rzeczywiście wychodzą takie jak autorka przedstawia na swoich zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło, cieszę się ze smakowały :)


      Zachęcam do wrzucenia zdjęcia na tablicę fb lub przesłanie mi na pocztę i ja to z chęcią zrobie :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Print