Drożdżówki z budyniem i jabłkiem
Pyszne drożdżówki a drugie śniadanie.
Niezwykle puszyste i bardzo aromatyczne.
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 40g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklaki mleka
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 50g rodzynek
- 0,7l mleka
- budyń śmietankowy z cukrem
Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Przygotowanie nadzienia :
Rodzynki zalej gorącą wodą. Rozgrzej patelnię i wrzuć masło oraz pokrojone na drobną kostkę jabłka. Podsmaż chwilę. Wsyp cynamon oraz odcedzone rodzynki Wymieszaj składniki i pozostaw do ostygnięcia.
Do rondelka wlej 0,5l mleka i zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do gotującego się mleka. Zagotuj cały czas mieszając aż będzie gęsty. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie drożdżówek :
Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj budyń i posyp jabłkami z rodzynkami. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
smakowicie wyglądają:) lubię takie ślimaki:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię takie ślimaczkowe drożdżówki! Bardzo smakowicie się prezentują....
OdpowiedzUsuńzamawiamy na jutrzejsze śniadanie ;-) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńJabłka, budyń, drożdżowe - same dobre rzeczy! :)
OdpowiedzUsuńprzepiekne drożdżówki - ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji i pozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
ps. Amorku dodaj prosze banerek akcji, bo o nim chyba zapomniałaś :)
UsuńOj jak ja uwielbiam takie bułeczki, teraz wiem jak je zrobić. Przepiękne!
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNE BUŁECZKI dziś zrobiłam , właśnie stygną ;-) mięciutkie smaczne,polecam wszystkim którzy się jeszcze zastanawiają żeby je zrobić :-)szkoda że nie można dodać zdjęcia pokazałabym że rzeczywiście wychodzą takie jak autorka przedstawia na swoich zdjęciach :-)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło, cieszę się ze smakowały :)
UsuńZachęcam do wrzucenia zdjęcia na tablicę fb lub przesłanie mi na pocztę i ja to z chęcią zrobie :)
Pozdrawiam :)