środa, 20 marca 2013

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Wystarczy zamienić jeden składnik i danie będzie miało inny charakter.
Gołąbki z mięsem i kaszą to idealne pyszne połączenie. 

Składniki : 
  • 1 biała kapusta , 
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej, 
  • 1 cebula,
  •  świeży tymianek,
  •  olej do smażenia, 
  • bulion,
  • jajko, 
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie : 
 
Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój na kostkę i na gorącej patelni podsmaż. Mięso wrzuć do miski dodaj ostudzoną kaszę, cebulę, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek.  Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy:

  1. sa l'air bien délicieux ton petit plat il me plait beaucoup!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne wygląają, bardzo lubię gołąbki, aja robię je z ryżem dzikim i pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, zwłaszcza z tym smakowitym sosem! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ostatnio z kaszą gryczaną i pieczarkami i powiem, że wyszły bardzo dobre. Muszę spróbować teraz z mięsem i kaszą. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bulion ma przykryć gołąbki czy tylko trochę na dnie gowystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion powinien zakryc golabki na okolo 3/4 wysokości. Pozdrawiam

      Usuń

Print