Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną
Wystarczy zamienić jeden składnik i danie będzie miało inny charakter.
Gołąbki z mięsem i kaszą to idealne pyszne połączenie.
Składniki
:
- 1 biała kapusta ,
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- świeży tymianek,
- olej do smażenia,
- bulion,
- jajko,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
:
Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i
pozostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój na
kostkę i na gorącej patelni podsmaż. Mięso wrzuć do miski dodaj
ostudzoną kaszę, cebulę, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek. Połącz
składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń.
Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw
do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
sa l'air bien délicieux ton petit plat il me plait beaucoup!
OdpowiedzUsuńBisous
ale mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńświetne wygląają, bardzo lubię gołąbki, aja robię je z ryżem dzikim i pieczarkami:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, zwłaszcza z tym smakowitym sosem! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio z kaszą gryczaną i pieczarkami i powiem, że wyszły bardzo dobre. Muszę spróbować teraz z mięsem i kaszą. Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBulion ma przykryć gołąbki czy tylko trochę na dnie gowystarczy?
OdpowiedzUsuńBulion powinien zakryc golabki na okolo 3/4 wysokości. Pozdrawiam
Usuń