piątek, 29 marca 2013

Świąteczny barszcz biały

Świąteczny barszcz biały

Tradycyjnie na świątecznym stole musi się pojawi żurek lub barszcz biały.
Jaką zupkę wolicie ?

Składniki :
  • 3-4 szt kiełbasy białej
  • 0,5 l zakwasu na barszcz biały i żurek
  • liść laurowy
  • 3-4 szt ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • włoszczyznę
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 0,2l śmietany 18%
 Przygotowanie :

Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kiełbasę białą. Wsyp przyprawy oraz czosnek. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20minut. Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do wywaru. Barszcz zagotuj co jakiś czas mieszając.  Delikatnie wlej śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print