Świąteczny barszcz biały
Tradycyjnie na świątecznym stole musi się pojawi żurek lub barszcz biały.
Jaką zupkę wolicie ?
Składniki :
- 3-4 szt kiełbasy białej
- 0,5 l zakwasu na barszcz biały i żurek
- liść laurowy
- 3-4 szt ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- włoszczyznę
- majeranek
- sól
- pieprz
- 0,2l śmietany 18%
Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kiełbasę białą. Wsyp przyprawy oraz czosnek. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20minut. Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do wywaru. Barszcz zagotuj co jakiś czas mieszając. Delikatnie wlej śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz