wtorek, 19 marca 2013

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Pyszny i prosty podwieczorek dla dzieciaczków.
Jest tu wszystko co uwielbiają.
Zamiast mleka skondensowanego możesz użyć gotowej masy krówkowej.


Składniki :
  • opakowanie wafli
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 0,7l gorącej wody
Przygotowanie :

Przygotuj blaszkę (najlepiej wielkości wafli) lub przytnij wafle tak aby pasowały do blaszki. Wyłóż formę folią. Mleko w puszcze włóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 2 -2,5 godzin. Dolewaj czasem wodę tak aby puszka była w całości zanurzona w wodzie. Ostudź. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia.  Przygotuj 4 wafle. 2 wafle posmaruj masą i przykryj suchym. Na dno blaszki połóż jedną cześć wafla. Wylej tężejącą galaretkę i połóż 2 wafle sklejone ze sobą masą krówkową. Górę przykryj folią, połóż książkę ( po to aby wafle nie wyginały się do góry) i szybko włóż do zamrażarki na 5 minut. Przełóż do lodówki i odstaw do całkowitego stężenia. 


13 komentarzy:

  1. Idealne:) pięknie się prezentują i na pewno są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z galaretką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki krem jest pomiędzy galaretką?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to tylko odbarwiony wafel? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiedzy galaretka nie ma nic,
      warstwy skąłdają sie z : wafel-kajmak-wafel-galaretka-wafel-kajmak-wafel
      Może światło tak pada że sprawia wrazenie że w galaretce cos jest

      Usuń
  5. proste a jakie efektowne:) świetna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wouw!!!! quelle merveille, une vrai délice!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są idealne jak z cukierni !! :)

    OdpowiedzUsuń

Print