Babka marmurkowa
Jest to moja kolejna propozycja na babkę.
Ulubiona mojego maluszka.
Pyszna i pulchna.
Ulubiona mojego maluszka.
Pyszna i pulchna.
Składniki :
- 250g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta waniliowy
- 2 łyżki kakao
- masło - do posmarowania formy
- bułka tarta - do posypania formy
Przygotowanie :
Utrzyj jajka i cukier. Masło utrzyj na puszystą masę. Do masła dodawaj stopniowo zmiksowane jajka nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Podziel ciasto na 2 częsci. Do jednej dodaj aromat waniliowy do drugiej częsci kakao. Połącz dokładnie składniki. Formę posmaruj masłem oraz posyp bułka tartą. Wlej ma zmianę białe i kakowe ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj według uznania.
Z pewnością jest pyszna! U mnie na blogu babka marmurkowa była wczoraj, przepis podobny, tylko ja jeszcze dodawałam mleko do ciasta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle dodać cukru? W składnikach brak informacji o ilości.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, dopiero teraz zauważyłam że przeskoczyły mi składniki.
UsuńJuż uzupełniłam wszystko. Dziękuje :)
wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńPrzepyszna babeczka :) Bardzo ładna :)
OdpowiedzUsuń