Domowy żurek
Pyszny domowy żurek.
Z kiełbasą i jajkiem.
Najlepszy !
Składniki :
- pęczek włoszczyzny,
- 2 wędzone kiełbasy,
- 2-3 białe kiełbasy,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka angielskie,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
- 0,5l zakwasu na żurek.
Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wodą z moczenia, kiełbasę wędzoną i białą. Wsyp przyprawy oraz czosnek. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40minut. Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do wywaru. Żurek zagotuj co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
domowy żurek najlepszy:)
OdpowiedzUsuńCudowny! Uwielbiam domowy żurek. Piękne zdjęcia, a jaki masz śliczny talerz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Żurek pycha!! Bardzo elegancko podany :) Dziękuję za pyszny wpis do mojej akcji na Durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń