Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Uwielbiam domowe pierogi.
Połączenie z kaszą gryczaną są idealne.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
Składniki
nadzienie :
- 700g karczku bez kości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 małego selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 jajko,
- 100g ugotowanej kaszy gryczanej.
Przygotowanie
nadzienia :
Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę,
seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu
przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na
mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i
podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa i wsyp kaszę gryczaną.
Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajko i wymieszaj całość.
Nie jadłam jeszcze z takim połączeniem.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku:)
Pozdrowienia.
Miałam okazję wypróbować i byłam zadowolona.
UsuńO matulu, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńpycha! takiego farszu nie jadłam ale ja żadnemu pierogowi nie odmawiam:D:D
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam nauczyć się tak lepić pierogi i nigdy mi nie wyszło...
OdpowiedzUsuńmoże wstawisz jakąś prostą instrukcję dla laika :)
byłabym wdzięczna:)
Przy następnych pierogach postaram się przygotować filmik :)
Usuńa takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale mi się spodobały! pierogi forever!
muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPierożki z mięsem ubóstwiam, uwielbiam też te z kaszą i białym serem - takie połączenie wydaje się równie idealne! :) Pozdrawiam,gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam domowe pierogi, szczególnie te zawijane w taki cudowny sposób!
OdpowiedzUsuńpycha! takiego farszu nie jadłam ale ja żadnemu pierogowi nie odmawiam:D:D
OdpowiedzUsuńO matulu, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńFajny smaczek :)
OdpowiedzUsuń