Babka drożdżowa parzona
Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych.
Na święta obowiązkowo musi być taka pulchna babka.
Składniki :
- 500g mąki
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
- 50g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
1/3 mąki zaparz wrzącym mlekiem i szybko wymieszaj aby nie powstały grudki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka z mąką. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i stopione letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszna! Typowo świąteczna :)
OdpowiedzUsuńoch, jaka piękna i dorodna!
OdpowiedzUsuńpięknie wyszła dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię.! :)
OdpowiedzUsuńja daję 100g masła
OdpowiedzUsuń