Chrupiący schabowy
Szybko, pysznie i bardzo chrupiąco !
Składniki :
- 4 kotlety bez kości wieprzowe
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 jajka
- olej do smażenia
Mięso rozbij. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki do drugiej wbij jajka, dodaj musztardę i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Bardzo apetyczny ! Wystrzegam się panierek ale ten kotlet wygląda tak smakowicie, ze bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńA taki schabowy nie wychodzi twardy? Ile mniej więcej smażyć?
OdpowiedzUsuńJeśli rozbijesz schabowy cienko i na złoty kolor będziesz smażyć z dwóch stron ( na rozgrzanym oleju) to gwarantuje że schabik będzie smaczny i miękki.
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Robiłam w weekend majowy,pyszne! faktycznie miękkie i w sumie nie smażyło się jakoś super długo ;)
Usuń