Pietruszkowy pstrąg
Bardzo prosta marynata do ryby.
Świetnie nadaje się na grilla.
Przepyszna i rozpływa się w ustach.
Składniki :
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 filety z pstrąga ( u mnie pstrąg tęczowy)
Do miski wlej oliwę, sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Rybę opłukaj i oczyść. Zanurz w marynacie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Rybę grilluj ( smaż) z każdej strony aż będą dokładnie smażone.
Pięknie i smakowicie wygląda. Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńHummmmm...simples, délicieux et très bien équilibré, j'adoreeeeee
OdpowiedzUsuńBisous
uwielbiam ryby te zpiekarnika, grilla lub prosto ze smażalni ;) twój pachnie cytryna !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńGenialnie przygotowany pstrąg, ryba jest najlepsza jak ją się najprościej przygotuje. Marynata do ryby spelnia te warunki. Rybka w ten sposob uwolni caly swoj smak a nie wylacznie przypraw. Polecam kiedy mozna dostac latwiej swieza rybe :) Przepis na obiad jak znalazl :)
OdpowiedzUsuń