Czysty barszczyk czerwony
Klasyka w najlepszym wydaniu.
Pyszny barszczyk jest świetnym dodatkiem do pasztecików czy krokietów.
Składniki :
- 500g buraków ćwikłowych
- 1 1/2 L bulionu warzywnego
- 3 grzyby suszone
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarenkach
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- szczypta cukru
Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą. Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia. Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz