środa, 10 kwietnia 2013

Czysty barszczyk czerwony

Czysty barszczyk czerwony

Klasyka w najlepszym wydaniu.
Pyszny barszczyk jest świetnym dodatkiem do pasztecików czy krokietów.

Składniki :
  • 500g buraków ćwikłowych
  • 1 1/2 L bulionu warzywnego
  • 3 grzyby suszone
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • szczypta cukru
Przygotowanie :

Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą.  Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia.  Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print