Okrągły chleb z boczkiem
Pyszny domowy chlebek.
Aromat pieczonego chleba utrzymuje się cały dzień w domu.
Przygotowanie niestety trwa parę godzin co nie jest adekwatne do zniknięcia ze stołu :)
Składniki zaczyn :
- 300ml ciepłej wody
- 250g mąki pszennej
- 35g zakwasu żytniego
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 7g suszonych drożdży
- 150g boczku pokrojonego w kostkę.
Do miski wlej mąkę, dodaj zakwas oraz mąkę. Połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.
Przygotowanie chleba :
Boczek pokrój na kostkę i podsmaż na suchej patelni. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj drożdże i sól. Zrób dołek i wlej zaczyn. Połącz składniki. Wyrób jędrne ciasto ( około 15 minut). Ciasto przykryj ściereczką i zostaw na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrób ciasto dodając boczek. Miskę lub koszyk oprósz mąką i włóż delikatnie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 2 godziny. Na blachę połóż papier do pieczenia i ułóż ciasto. ( Najlepiej obracając miskę do góry nogami). Ciasto możesz delikatnie naciąć nożem i delikatnie spryskać wodą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 220 stopni.
Wygląda przepięknie :) Nie ma jak domowe pieczywo z chrupiącą skórką :)
OdpowiedzUsuńJaki cudny bochen! Po prostu wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb,szkoda tylko że jestem zbyt leniwa na robienie zakwasu.
OdpowiedzUsuńZ boczkiem chleba nie robiłam i nie jadłam, a na pewno pyszny...
OdpowiedzUsuń