sobota, 6 kwietnia 2013

Okrągły chleb z boczkiem

Okrągły chleb z boczkiem

Pyszny domowy chlebek. 
Aromat pieczonego chleba utrzymuje się cały dzień w domu.
Przygotowanie niestety trwa parę godzin co nie jest adekwatne do zniknięcia ze stołu :)


Składniki zaczyn :
Składniki chleb :
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 7g suszonych drożdży
  • 150g boczku pokrojonego w kostkę.
Przygotowanie zaczyn :

Do miski wlej mąkę, dodaj zakwas oraz mąkę. Połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

Przygotowanie chleba :

Boczek pokrój na kostkę i podsmaż na suchej patelni. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj drożdże i sól. Zrób dołek i wlej zaczyn. Połącz składniki. Wyrób jędrne ciasto ( około 15 minut). Ciasto przykryj ściereczką i zostaw na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.  Ponownie wyrób ciasto dodając boczek. Miskę lub koszyk oprósz mąką i włóż delikatnie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 2 godziny. Na blachę połóż papier do pieczenia i ułóż ciasto. ( Najlepiej obracając miskę do góry nogami). Ciasto możesz delikatnie naciąć nożem i delikatnie spryskać wodą.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. 




4 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie :) Nie ma jak domowe pieczywo z chrupiącą skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny bochen! Po prostu wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chleb,szkoda tylko że jestem zbyt leniwa na robienie zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z boczkiem chleba nie robiłam i nie jadłam, a na pewno pyszny...

    OdpowiedzUsuń

Print