Tort "ugryzienie wampira"
Składniki biszkopt :
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 500ml śmietanki 30%,
- wiśnie z kompotu,
- 100ml kompotu z wiśni,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie żelatyny deserowej.
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej do śmietany i dokładnie zmiksuj.
Biszkopt przekrój na 3 części. Każdą cześć posmaruj bitą śmietaną i ułóż wiśnie. Przykryj ostatnią częścią ciasta i wysmaruj cały torcik pozostałą śmietaną. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Kompot wlej do rondelka. Zagotuj i wsyp mąkę ziemniaczaną. Energicznie wymieszaj składniki. Za pomocą słomki zrób dwa nakłucia obok siebie w torcie. Łyżeczką delikatnie wlej gęsty kisiel.
Krwawo się u Ciebie zrobiło :)
OdpowiedzUsuńHaha, super!:)
OdpowiedzUsuńO wowwww! Mega! :)
OdpowiedzUsuńświetny, a prosty efekt :)
OdpowiedzUsuńhahaha, świetnie wygląda ! Skradł moje serce <3
OdpowiedzUsuńjakieś wielkości tortownicy użyłaś ? :)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńMoja tortownica ma 18cm średnicy :)
dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na tort! ;)
OdpowiedzUsuń