poniedziałek, 28 października 2013

Tort "ugryzienie wampira"

Tort "ugryzienie wampira"


 Składniki biszkopt :
  •  6 jajek, 
  • 1 szklanka cukru,
  •  1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Składniki nadzienie :
  • 500ml śmietanki 30%,
  • wiśnie z kompotu,
  • 100ml kompotu z wiśni,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej.  
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 170 stopni. 

 Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej do śmietany i dokładnie zmiksuj.

Biszkopt przekrój na 3 części. Każdą cześć posmaruj bitą  śmietaną i ułóż wiśnie. Przykryj ostatnią częścią ciasta i wysmaruj cały torcik pozostałą śmietaną.  Włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Kompot wlej do rondelka. Zagotuj i wsyp mąkę ziemniaczaną. Energicznie wymieszaj składniki. Za pomocą słomki zrób dwa nakłucia obok siebie w torcie. Łyżeczką delikatnie wlej gęsty kisiel.


9 komentarzy:

Print