sobota, 12 października 2013

Domowy ketchup

Domowy ketchup

Pyszny domowy ketchup. 
Najlepszy do pizzy czy mięs.
Choć mój maluszek najbardziej lubi wersje gdzie może sobie posmarować kanapkę. 

Składniki :
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • bazylia
  • oregano
 Przygotowanie :

Pomidory sparz i ściągnij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Wszystko włóż  do garnka i zblenduj mikserem. Gotuj 40-50 minut na wolnym ogniu. Wsyp przyprawy i gotuj ponownie przez 40 minut co jakiś czas mieszając. Sos powinien zrobi się gęsty.



8 komentarzy:

  1. Też robię takie sos, domowe są najlepsze. Piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię domowy ketchup, ale Twój przepis muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robisz piękne zdjęcia swoim potrawom, zatem czemu dodajesz ich tak mało? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak długo można przechowywać jaki domowy ketchup?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce ok 10-14 dni.
      Ale jak poddasz go pasteryzacji i podzielisz do mniejszych słoiczków to bedziesz mógł się cieszy dobrym smakiem przez długi czas :)


      Pozdrawiam ciepło, Ewellina

      Usuń
  5. tylko po co tyle octu? dałam połowe tego co jest w przepisie a i tak jest mocno wyczuwalny :-/

    OdpowiedzUsuń

Print