Krem z borowików
z prażonymi migdałami i oliwą
Składniki :
- świeże borowiki
- tymianek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100ml białego wina wytrawnego
- 100 ml śmietany kremówki
- bulion
- sól
- pieprz
- 3 łyżki migdałów
- oliwa
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze części. Cebulę pokrój. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, dodaj grzyby i cebulę. Podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i bulion. Zagotuj, przykryj i duś na wolnym ogniu około 150 minut. Migdały upraż na patelni bez tłuszczu. Do zupy wlej śmietanę. Wsyp tymianek i dopraw do smaku. Zupę podawaj z prażonymi migdałami i oliwą.
pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam borowiki i zupę z nich przygotowywaną, ale nigdy nie jadłam kremu... Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam krem z borowików... Do tego migdały, boski...
OdpowiedzUsuńPyszny kremik,a u mnie brokułowy :)
OdpowiedzUsuń