wtorek, 8 października 2013

Krem z borowików z prażonymi migdałami i oliwą

Krem z borowików
 z prażonymi migdałami i oliwą


Składniki :
  • świeże borowiki
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • bulion
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki migdałów
  • oliwa
 Przygotowanie :

Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze części. Cebulę pokrój. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, dodaj grzyby i cebulę. Podsmaż całość. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i bulion. Zagotuj, przykryj i duś na wolnym ogniu około 150 minut. Migdały upraż na patelni bez tłuszczu. Do zupy wlej śmietanę. Wsyp tymianek i dopraw do smaku. Zupę podawaj z prażonymi migdałami i oliwą.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam borowiki i zupę z nich przygotowywaną, ale nigdy nie jadłam kremu... Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam krem z borowików... Do tego migdały, boski...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny kremik,a u mnie brokułowy :)

    OdpowiedzUsuń

Print