piątek, 25 października 2013

Delikatne biszkopciki

Delikatne biszkopciki

Bardzo delikatne biszkopciki. Idealne dla dzieci.
Bez proszku do pieczenia.

Składniki :
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
Przygotowanie :

Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na szytwną pianę. Powoli i partiami dodaj cukier puder nie przerywając miksowania. Pojedynczo wlej żółtka i połącz składniki. Przesianą mąkę wsyp do masy i delitaknie połącz używając drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na końcu. Wyciśnij podłużne kształy ciasta lub okrągłe. Delikatnie posyp cukrem puderm i odstaw na 10 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 12 minut w temperaturze 180 stopni. 





8 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie, mam wielką ochotę je zrobić :)
    Jednak w opisie coś pominęłaś i nie do końca rozumiem, cyt. "Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na końcu. Delikatnie posyp cukrem puderm i odstaw na 10 minut".
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Z pewnością je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam! Przepis rewelacyjny i z pewnoscia będę robić częściej :-) nie wyszły mi tak pięknie kształtne jak u Ciebie, ale w smaku pyszne jak prawdziwe biszkopy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)

      kształt może by dowolny, najszybciej wychodzą okrągłe :)

      Bardzo się cieszę że smakowało :)

      Usuń
  4. Rewelacyjny przepis i cudowny smak, moje dzieci uwielbiają te biszkopciki. Starszy syn cały czas pyta "Mamo kiedy zrobimy te pyszne biszkopciki" Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie je robię. Bardzo dobre, ale z chęcią zobaczę jakiś filmik jak zrobić takie idealne kształty ;)

    OdpowiedzUsuń

Print