Maślano-ziołowy kurczak
Bardzo maślany kurczak o aromacie ziół.
Jest bardzo soczysty i idealny na obiad.
Składniki :
- 1 świeży kurczak
- 100g masła ( w temperaturze pokojowej)
- majeranek
- płatki chilli
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- tymianek
- pietruszka natka.
Kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie oderwij skórę od fileta tak aby jej nie naruszyć. Masło wrzuć do miseczki i wsyp wszystkie zioła. Dokładnie połącz składniki. Masłem ziołowym natrzyj kurczaka pod skórą jak i na skórze. Odstaw najlepiej na całą noc w lodówce. Piecz kurczaka przykrytego folią przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. następnie ściągnij folię i piecz kolejne 30 minut co jakiś czas polewając kurczaka masłem z brytfanki.
Wygląda pyysznie... Też muszę wreszcie upiec kurczaka w całości!
OdpowiedzUsuń