sobota, 26 października 2013

Maślano-ziołowy kurczak

Maślano-ziołowy kurczak

Bardzo maślany kurczak o aromacie ziół.
Jest bardzo soczysty i idealny na obiad.

Składniki :
  • 1 świeży kurczak
  • 100g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • majeranek
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • tymianek
  • pietruszka natka.
Przygotowanie :

Kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie oderwij skórę od fileta tak aby jej nie naruszyć. Masło wrzuć do miseczki i wsyp wszystkie zioła. Dokładnie połącz składniki. Masłem ziołowym natrzyj kurczaka pod skórą jak i na skórze. Odstaw najlepiej na całą noc w lodówce. Piecz kurczaka przykrytego folią  przez 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. następnie ściągnij folię i piecz kolejne 30 minut co jakiś czas polewając kurczaka masłem z brytfanki.


1 komentarz:

  1. Wygląda pyysznie... Też muszę wreszcie upiec kurczaka w całości!

    OdpowiedzUsuń

Print