Makaron z pieczoną dynią i orzechami
Sezon na dynię trwa w pełni.
Przygotowanie makaronu jest bardzo proste i danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy obiad.
Składniki :
- 1/2 małej dyni
- pietruszka zielona natka
- 100g orzechów ziemnych
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 100ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju
- 1 opakowanie makaronu muszle
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż. Do miski wlej olej oraz wsyp przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dynię pokrój na większą kostkę i wrzuć do miski. Wymieszaj składniki tak aby zioła obtoczyły całe kawałki dyni. Wysyp dynię na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Na patelnię wlej śmietankę. Wsyp posiekaną pietruszkę natkę i wymieszaj składniki. Wlej 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu. Gotuj parę minut. Makaron przełóż do sosu z pietruszką. Dodaj upieczoną dynię i wcześniej przygotowane orzechy. Delikatnie wymieszaj składniki.
Prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńlooks good..:)
OdpowiedzUsuńhttp://thestoryofayna.blogspot.com/