poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z pieczoną dynią i orzechami

Makaron z pieczoną dynią i orzechami

Sezon na dynię trwa w pełni.
Przygotowanie makaronu jest bardzo proste i danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy obiad. 

Składniki : 
  • 1/2 małej dyni
  • pietruszka zielona natka
  • 100g orzechów ziemnych
  • sól 
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 opakowanie makaronu  muszle
Przygotowanie :

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż.  Do miski wlej olej oraz wsyp przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dynię pokrój na większą kostkę i wrzuć do miski. Wymieszaj składniki tak aby zioła obtoczyły całe kawałki dyni. Wysyp dynię na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Na patelnię wlej śmietankę. Wsyp posiekaną pietruszkę natkę i wymieszaj składniki. Wlej 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu.  Gotuj parę minut. Makaron przełóż do sosu z pietruszką. Dodaj upieczoną dynię i wcześniej przygotowane orzechy. Delikatnie wymieszaj składniki.



2 komentarze:

Print