wtorek, 22 października 2013

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe


Składniki :
  • 230g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 180g masła
  • 180ml mleka
  • esencja waniliowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki polewa :
  •  150g miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 5 łyżek mleka ( temperatura pokojowa)
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp cukier i wlej esencję waniliową. Rozpuść masło w rondelku. Wlej mleko i wbij jajka. Dokładnie połącz składniki i wlej do mąki. Zmiksuj wszystkie składniki.  Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia. 

Masło i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Wsyp kakao i wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę. 

Przekrój ciasto na pół i posmaruj 1/3 częścią polewy.  Przykryj drugą warstwą ciasta i wysmaruj górę. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Jeśli polewa jest zbyt gęsta wlej trochę mleka.

Tortownica : średnica 22-23 cm.


6 komentarzy:

  1. Spróbuję przygotować takie w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, bardzo. :) Lubię czekoladowe, no ale kto nie lubi? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zmodifikowałam go troche dodałam kremu i trochę czekolady. Teraz mam super tort dla taty na urodziny. Wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. U nas również mini torcik zagościł ponownie w weekend :)

      Smacznego! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. hej, hej! Jeśli nie mam esencji waniliowej to czym mogę ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Print