Marynowana brukselka
Idealna dla miłośników brukselki.
Marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs.
Marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs.
Składniki :
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp przyprawy. Zagotuj i najlepiej odstaw na całą noc. Brukselkę obierz. Odetnij końcówki.Włóż na 2 minuty do gorącej wody, wyjmij łyżką cedzakową i szybko przelej zimną wodą. Brukselki włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Napełnione zalewą słoiki zamknij i pasteryzuj 25 minut. Gorące słoje wyjmij i ostudź.
- 1 kg brukselki
- 3 szklanki wody ( do marynaty)
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp przyprawy. Zagotuj i najlepiej odstaw na całą noc. Brukselkę obierz. Odetnij końcówki.Włóż na 2 minuty do gorącej wody, wyjmij łyżką cedzakową i szybko przelej zimną wodą. Brukselki włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Napełnione zalewą słoiki zamknij i pasteryzuj 25 minut. Gorące słoje wyjmij i ostudź.
Jestem bardzo ciekawa, jak taka brukselka smakuje...
OdpowiedzUsuńw życiu bym na taką brukselkę nie wpadła! rewelacja.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jeszcze się z taką brukselką nie spotkałam ;)
OdpowiedzUsuńczy to świeża czy już przemrożona brukselka?
OdpowiedzUsuńTylko świeża :)
UsuńI never had marinated brussels sprout! This is so perfect recipe - I got a load of brussels sprout in fridge.. I am on my way to make this:)
OdpowiedzUsuńI encourage you to try. The taste is delicious! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak dlugo musi sie brukselka marynowac przed pierwszym otwarciem sloika? I jak dlugo taka zamknieta brukselke można przechowywać.? Przepis dzisiaj wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam 2 słoiczki. Myślę, że jak chyba wszystkie marynaty za dwa tygodnie mogę spróbować? Brukselkę uwielbiam, ale marynowanej jeszcze nie jadłam. Mam nadzieję, że -jak zapewniasz farmonplate.com, -jest pyszna...
OdpowiedzUsuńMyśle ze Ci posmakuje. POZDRAWIAM
Usuń