poniedziałek, 21 października 2013

Marynowana brukselka

Marynowana brukselka

Idealna dla miłośników brukselki. 
Marynowana jest  świetnym dodatkiem do mięs.

Składniki :
  • 1 kg brukselki
  • 3 szklanki wody ( do marynaty)
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie :

Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp przyprawy. Zagotuj i najlepiej odstaw na całą noc. Brukselkę obierz. Odetnij końcówki.Włóż na 2 minuty do gorącej wody, wyjmij łyżką cedzakową i szybko przelej zimną wodą. Brukselki włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Napełnione zalewą słoiki zamknij i pasteryzuj 25 minut. Gorące słoje wyjmij i ostudź.  

11 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa, jak taka brukselka smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. w życiu bym na taką brukselkę nie wpadła! rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, jeszcze się z taką brukselką nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to świeża czy już przemrożona brukselka?

    OdpowiedzUsuń
  5. I never had marinated brussels sprout! This is so perfect recipe - I got a load of brussels sprout in fridge.. I am on my way to make this:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dlugo musi sie brukselka marynowac przed pierwszym otwarciem sloika? I jak dlugo taka zamknieta brukselke można przechowywać.? Przepis dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam 2 słoiczki. Myślę, że jak chyba wszystkie marynaty za dwa tygodnie mogę spróbować? Brukselkę uwielbiam, ale marynowanej jeszcze nie jadłam. Mam nadzieję, że -jak zapewniasz farmonplate.com, -jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń

Print