poniedziałek, 21 października 2013

Marynowana brukselka

Marynowana brukselka

Idealna dla miłośników brukselki. 
Marynowana jest  świetnym dodatkiem do mięs.

Składniki :
  • 1 kg brukselki
  • 3 szklanki wody ( do marynaty)
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie :

Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp przyprawy. Zagotuj i najlepiej odstaw na całą noc. Brukselkę obierz. Odetnij końcówki.Włóż na 2 minuty do gorącej wody, wyjmij łyżką cedzakową i szybko przelej zimną wodą. Brukselki włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Napełnione zalewą słoiki zamknij i pasteryzuj 25 minut. Gorące słoje wyjmij i ostudź.  

7 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa, jak taka brukselka smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. w życiu bym na taką brukselkę nie wpadła! rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, jeszcze się z taką brukselką nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to świeża czy już przemrożona brukselka?

    OdpowiedzUsuń
  5. I never had marinated brussels sprout! This is so perfect recipe - I got a load of brussels sprout in fridge.. I am on my way to make this:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I encourage you to try. The taste is delicious! :)

      Usuń

Print