Mini tarty serowe z jabłkami
i konfiturą z dzikiej róży
Przepyszne mini tarty z płynną konfiturą z róży.
Wyjątkowe w smaku !
Składniki tarta :
- 150g mąki,
- 25g cukru,
- 120g masła,
- 1 łyżka wody.
- 2 jajka,
- 50g cukru,
- 400g sera na twaróg,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 30g miękkiego masła,
- 3 jabłka,
- 1 cytryna,
- konfitura z dzikiej róży.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skropl wodą. Zgnieć ciasto dokładnie, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto podziel na 6 części. Rozwałkuj i włóż do mini foremek do tarty. Piecz przez 8 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni.
Przygotowania nadzienia serowego :
Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.
Jabłka pokrój na mniejsze części. Skrop sokiem z cytryny.
Podpieczone spody posmaruj konfiturą z róży. Na każdy spód wlej masę serową i ułóż jabłka. Piecz ponownie przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńPyszna :>
OdpowiedzUsuń