poniedziałek, 7 października 2013

Mini tarty serowe z jabłkami i konfiturą z dzikiej róży

Mini tarty serowe z jabłkami 
i konfiturą z dzikiej róży

Przepyszne mini tarty z płynną konfiturą z róży.
Wyjątkowe w smaku !

Składniki tarta :
  •  150g mąki, 
  • 25g cukru, 
  • 120g masła,
  •  1 łyżka wody.
 Składniki nadzienie :
  • 2 jajka, 
  • 50g cukru, 
  • 400g sera na twaróg, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, 
  • 30g  miękkiego masła,
  • 3 jabłka,
  •  1 cytryna,
  • konfitura z dzikiej róży.
 Przygotowanie tarty :

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skropl wodą. Zgnieć ciasto dokładnie, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto podziel na 6 części. Rozwałkuj i włóż do mini foremek do tarty.  Piecz przez 8 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni. 

Przygotowania nadzienia serowego :

Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.

Jabłka pokrój na mniejsze części. Skrop sokiem z cytryny.  

Podpieczone spody posmaruj konfiturą z róży. Na każdy spód wlej masę serową i ułóż jabłka. Piecz ponownie przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.


 

2 komentarze:

Print