Bigos w wersji light
z kurczakiem
Składniki :
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- pieprz
- sól
- 500g kapusty kiszonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10g grzybów suszonych
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 cebula
- olej ( do posmażenia cebuli)
- bulion lub wino
Przygotowanie :
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem i ugotuj na parze. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Kapustę kiszoną opłukaj i posiekaj drobno. Do cebulki na chwilkę wrzuć kapustę kiszoną i podmaż. Wszytsko przełóż do rondelka lub garnka. Dodaj przyprawy, pomidory w puszce, koncentrat i pokrojonego kurczaka. Wlej bulion ( lub wino) oraz grzyby wraz z wodą w której sie moczyły. Duś całość około 50-60 minut. Dopraw do smaku.
akurat rozpoczynam dietę więc ten przepis będzie idealny, jutro go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMusiał być bardzo smaczny, ale nigdy nie odejdę od tego tradycyjnego ; )
OdpowiedzUsuńo super pomysł :) na święta zrobie taki dla siebie:)
OdpowiedzUsuń