środa, 2 października 2013

Bigos w wersji light - z kurczakiem

Bigos w wersji light
  z kurczakiem


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • 500g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10g grzybów suszonych
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 cebula
  • olej ( do posmażenia cebuli)
  • bulion lub wino
Przygotowanie :

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem i ugotuj na parze. Cebulkę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu.  Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Kapustę kiszoną opłukaj i posiekaj drobno. Do cebulki na chwilkę wrzuć kapustę kiszoną i podmaż. Wszytsko przełóż do rondelka lub garnka. Dodaj przyprawy, pomidory w puszce, koncentrat i pokrojonego kurczaka. Wlej bulion ( lub wino) oraz grzyby wraz z wodą w której sie moczyły. Duś całość około 50-60 minut. Dopraw do smaku.



3 komentarze:

  1. akurat rozpoczynam dietę więc ten przepis będzie idealny, jutro go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiał być bardzo smaczny, ale nigdy nie odejdę od tego tradycyjnego ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. o super pomysł :) na święta zrobie taki dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń

Print