Gulasz wieprzowy z dynią 
Składniki : 
- 400-500g karczku wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 średniej dyni,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :  
Mięso
 opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na 
rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, seler, 
marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym
 samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej 
bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod 
przykryciem przez 40-50 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną dynię i duś jeszcze z 10 minut.  Dodaj śmietanę i
 dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z 
pieczywem.
 
 
fajny, kolorowy pomysł!
OdpowiedzUsuń