Gulasz wieprzowy z dynią
Składniki :
- 400-500g karczku wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 średniej dyni,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :
Mięso
opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na
rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, seler,
marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym
samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej
bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod
przykryciem przez 40-50 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną dynię i duś jeszcze z 10 minut. Dodaj śmietanę i
dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z
pieczywem.
fajny, kolorowy pomysł!
OdpowiedzUsuń