piątek, 23 sierpnia 2013

Pulpety faszerowane jajecznicą

Pulpety faszerowane jajecznicą

Już wcześniej pokazywałam schab faszerowany jajecznicą
Teraz przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym.
Są świetną i pyszną odmianą na obiad.

Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego,
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  jajko, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • sól, 
  • pieprz,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 jajka, (jajecznica)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
 Składniki sos pomidorowy :
  • 1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie, 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia.
  • starta mozzarella

Przygotowanie : 

Na patelni roztop masło i wbij jajka. Wsyp sól i pokrojony szczypiorek. Mieszaj aż powstanie jajecznica.

 Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę jejecznicy i uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki). Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory i bulion.  Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i posyp mozzarellą. Włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni.   

3 komentarze:

Print