Pulpety faszerowane jajecznicą
Już wcześniej pokazywałam schab faszerowany jajecznicą.
Teraz przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym.
Są świetną i pyszną odmianą na obiad.
Teraz przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym.
Są świetną i pyszną odmianą na obiad.
Składniki :
- 500g mielonego mięsa wieprzowego,
- czerstwa mała bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 3 jajka, (jajecznica)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła
Składniki sos pomidorowy :
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia.
- starta mozzarella
Przygotowanie :
Na patelni roztop masło i wbij jajka. Wsyp sól i pokrojony szczypiorek. Mieszaj aż powstanie jajecznica.
Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij
jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i
pieprzem. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę jejecznicy i
uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki).
Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Ściągnij
pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Smaż 3-4
minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory i bulion. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu
pulpeciki i posyp mozzarellą. Włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł!
OdpowiedzUsuńjajecznica w pulpetach? świetny pomysł.
OdpowiedzUsuń