Kompot z czereśni
Uwielbiam domowe kompoty.
Są smaczniejsze i zdrowsze niż soki z kartonu.
Możesz o każdej porze roku przypomnieć sobie słodki smak lata.
- czereśnie
- cukier
- woda - najlepiej przefiltrowana lub przegotowana
Słoiki dokładnie umyj i wyparz wrzącą wodą. Do każdego słoika wrzuć wcześniej opłukane czereśnie. Wsyp po 3-4 łyżki cukru i zalej wodą. Dokładnie wytrzyj szyjkę słoika i zakręć. Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące wody i ułóż do góry dnem.
bardzo zdrowo! :) nie to co te napoje, czy nawet soki ze sklepów
OdpowiedzUsuńSuper, kojarzy mi się ten słodki smak z dzieciństwem:-)
OdpowiedzUsuń