poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni

Uwielbiam domowe kompoty.
Są smaczniejsze i zdrowsze niż soki z kartonu.
Możesz o każdej porze roku przypomnieć sobie słodki smak lata.

Składniki :
  • czereśnie
  • cukier
  • woda - najlepiej przefiltrowana lub przegotowana
Przygotowanie :

Słoiki dokładnie umyj i wyparz wrzącą wodą. Do każdego słoika wrzuć wcześniej opłukane czereśnie. Wsyp po 3-4 łyżki cukru i zalej wodą. Dokładnie wytrzyj szyjkę słoika i zakręć.  Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące wody i ułóż do góry dnem.

2 komentarze:

  1. bardzo zdrowo! :) nie to co te napoje, czy nawet soki ze sklepów

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, kojarzy mi się ten słodki smak z dzieciństwem:-)

    OdpowiedzUsuń

Print