Serowa tarta z karmelizowanymi pomidorami
nadzianymi serkiem
Wyjątkowe połączenie smaków.
Karmelizowane pomidory stały się słodkie a serek w środku kremowy.
Wszytsko ułożone na serowym kruchym spodzie.
Karmelizowane pomidory stały się słodkie a serek w środku kremowy.
Wszytsko ułożone na serowym kruchym spodzie.
Składniki tarta :
- 150g masła
- 150g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki bazylii
- świeże pomidory
- 1 opakowanie serka Almette z ziołami
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Masło i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj mąkę żółtko i przyprawy. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 30-40minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pomidory natnij i sparz gorącą wodą. Delikatnie obierz ze skórki. Z pomidorów wytnij nasiona. Rozgrzej patelnie, wrzuć masło i cukier. Smaż pomidory z każdej strony parę minut aż powstanie sos. Przełóż pomidory na talerz i zostaw aż ostygną. Do każdej połówki włóż serek i ułóż pomidory obok siebie. Polej całość powstałym sosem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ależ ona kolorowa! Bardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z taką tartą :)
OdpowiedzUsuńwow super wyglada, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie ! :)
OdpowiedzUsuńGenialna tarta! Słodkie pomidorki, serek, i ser w cieście... Mniaam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!!!
OdpowiedzUsuń