Jabłkowy torcik
Domowy jabłecznik możesz podać na różne sposoby.
Najlepiej posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Świetnym pomysłem jest podgrzanie kawałka ciasta i zaserwowanie z gałką lodów waniliowych.
Najlepiej posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Świetnym pomysłem jest podgrzanie kawałka ciasta i zaserwowanie z gałką lodów waniliowych.
Składniki ciasto :
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 180g masła (zimnego)
- ok 8-10 szt średnich jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki cukru
- 120g cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wlej wodę, sok z cytryny oraz wsyp cynamon i cukier. Przykryj i gotuj około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wywijając brzegi. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostałe ciasto rozwałkuj. Upieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż jabłkami. Na wierzch połóż drugi placek i ostrożnie zlep brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powstałym cukrem polej jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Super wyglada:) Swietnie wkomponowalas w zdjecie porzeczki:)))
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpodobny robiła moja ciocia za życia.
OdpowiedzUsuńach, smakował wybornie!
Wspaniale wygląda pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!Musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Dorota