sobota, 17 sierpnia 2013

Jabłkowy torcik

Jabłkowy torcik

Domowy jabłecznik możesz podać na różne sposoby.
Najlepiej posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. 
Świetnym pomysłem jest podgrzanie kawałka ciasta i zaserwowanie z gałką lodów waniliowych.

Składniki ciasto :
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 180g masła (zimnego)
Składniki nadzienie : 
  • ok 8-10 szt średnich jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
 Składniki dodatkowo :
  • 120g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.  Przełóż do garnka, wlej wodę, sok z cytryny oraz wsyp cynamon i cukier. Przykryj i gotuj około 15 minut co jakiś czas mieszając. 

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wywijając brzegi. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pozostałe ciasto rozwałkuj. Upieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż jabłkami. Na wierzch połóż drugi placek i ostrożnie zlep brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powstałym cukrem polej jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia. 


6 komentarzy:

  1. Super wyglada:) Swietnie wkomponowalas w zdjecie porzeczki:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. podobny robiła moja ciocia za życia.
    ach, smakował wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda pewnie tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne!Musiało być przepyszne :)
    Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń

Print