poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pierogi z serem i rodzynkami

Pierogi z serem i rodzynkami

Często przygotowuję pierogi na obiad.
Mój mały jest wielkim fanem ale tylko tych na słodko.
Są pyszne a najlepiej smakują z domową bitą śmietaną.

Składniki : 
  • 500g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 szklanka ciepłej wody.

Składniki nadzienie serowe :
  •  200g twarogu, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 100g rodzynek.
Przygotowanie : 
 
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.

Przygotowanie nadzienie serowe : 
 
Rodzynki zalej gorącą wodą. Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki.  Rodzynki dodaj do sera i wymieszaj. 

Przygotowanie pierogi : 
 
 Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż ser i  sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.

5 komentarzy:

  1. ach, ja pierogi w każdym wydaniu! ale z rodzynkami nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Darzę pierogi miłością bezwzględną ;) I mimo, że akurat jestem po Festiwalu Pierogów w Krakowie to i tak nie mam dośc i takie też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam pierogi na słodko. Twoje pięknie i apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie najbardziej na świecie;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to musi być dobre! ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Print