Pierogi z serem i rodzynkami
Często przygotowuję pierogi na obiad.
Mój mały jest wielkim fanem ale tylko tych na słodko.
Są pyszne a najlepiej smakują z domową bitą śmietaną.
Składniki :
- 500g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki nadzienie serowe :
- 200g twarogu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100g rodzynek.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj
wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste.
Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie
nadzienie serowe :
Rodzynki zalej gorącą wodą. Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder.
Wymieszaj składniki. Rodzynki dodaj do sera i wymieszaj.
Przygotowanie
pierogi :
Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż ser i sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
ach, ja pierogi w każdym wydaniu! ale z rodzynkami nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńDarzę pierogi miłością bezwzględną ;) I mimo, że akurat jestem po Festiwalu Pierogów w Krakowie to i tak nie mam dośc i takie też chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pierogi na słodko. Twoje pięknie i apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKocham takie najbardziej na świecie;)!
OdpowiedzUsuńJakie to musi być dobre! ;)
OdpowiedzUsuńMoja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com