Pulpety w kremowym sosie serowym
Składniki :
- 500g mielonego mięsa wieprzowego,
- cebula,
- czerstwa mała bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko,
- bulion warzywny,
- 200g serka topionego śmietankowego,
- 2 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- oliwa do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie
:
Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśnięta bułkę. Wbij
jajko i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj
niewielkie kuleczki i obtocz w mące. Pulpety smaż na oliwie. Do rondla
wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas
mieszając. Podlej bulionem, dodaj serek topiony i dopraw solą i
pieprzem. Do sosu śmietankowego wrzuć wcześniej przygotowane pulpety.
Duś całość około 10 minut. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek.
Jeśli sos będzie mało gęsty dodaj na koniec 2 łyżki mąki.
Wyglądają mega apetycznie !!
OdpowiedzUsuńza takie przepisy uwielbiam Twój blog :***
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne te pulpeciki !:)
OdpowiedzUsuńo jakim sosie pieczarkowym jest mowa w opisie?
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę? ;) W składnikach nie ma jej wymienionej
OdpowiedzUsuń