piątek, 30 sierpnia 2013

Knedle z cynamonowymi śliwkami

Knedle z cynamonowymi śliwkami

Pyszna i bardzo cynamonowa wersja klasycznych knedli ze śliwkami.
Delikatne i rozpływające się w ustach.
Knedle idealne dla dzieci.
Mój maluszek nie miał problemu ze skórką ze śliwki i stwierdził że, w środku jest marmolada.
Jednym słowem - pyszne !

Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500-600g śliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka wlej miód i wrzuć pokrojone śliwki. Wsyp cynamon i duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i
przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.

3 komentarze:

  1. Ze śliwkami zdecydowanie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu jadło się knedle zawsze ze śliwkami, nigdy nie dodawałam cynamonu, ale przepis jest bardzo kuszący!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm zjadłabym taki obiadek :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Print