Knedle z cynamonowymi śliwkami
Pyszna i bardzo cynamonowa wersja klasycznych knedli ze śliwkami.
Delikatne i rozpływające się w ustach.
Knedle idealne dla dzieci.
Mój maluszek nie miał problemu ze skórką ze śliwki i stwierdził że, w środku jest marmolada.
Jednym słowem - pyszne !
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Składniki nadzienie :
- 500-600g śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
Składniki dodatkowe :
- sól
- roztopione masło do polania
Przygotowanie ciasta :
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Do rondelka wlej miód i wrzuć pokrojone śliwki. Wsyp cynamon i duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Do rondelka wlej miód i wrzuć pokrojone śliwki. Wsyp cynamon i duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.
Ze śliwkami zdecydowanie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu jadło się knedle zawsze ze śliwkami, nigdy nie dodawałam cynamonu, ale przepis jest bardzo kuszący!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mmm zjadłabym taki obiadek :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń