Konkurs z Fitellą i Gellwe
Mam dla Was 3 zestawy produktów Fitella i Gellwe.
składające się z następujących produktów :
- GALARETKA TRUSKAWKOWA
- GALARETKA MULTIWITAMINA
- BUDYŃ ŚMIETANKOWY
- LA MATTINA KAWA 2 W 1
- LM CAPPUCINO ŚMIETANKOWE 100 G
- KISIEL SK BY FRUGO CZARNE
- KISIEL SK BY FRUGO POMARAŃCZOWE
- KISIEL SK BY FRUGO RÓŻOWY
- KISIEL SK BY FRUGO ŻÓŁTY
- NICE TEA BRZOSKIWIA
- NICE TEA ALOES
- MUSLI 50G TROPIKALNE
- MUSLI 50G TRUSKAWKOWE
- MUSLI 50 G ŻURAWINA
Wystarczy że zostawiasz komentarz zawierający pomysł na fajny przepis z użyciem produktów Fitella lub Gellwe.
Wygrany przepis zostanie przygotowany i opublikowany na blogu !
Na zgłoszenia czekamy do 22.08.2013
Nagrodzimy 3 najciekawsze przepisy !
Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
do 22.08? hmm niech pomyślę... może przez jutrzejszy dzień wolny coś wymyślę :)
OdpowiedzUsuńnapewno do 22.07.2013r.?;>
OdpowiedzUsuńwydłużyłam sobie wakacje :)
Usuńwitam, chętnie podam wam doskonały pomysł na na nudę w pracy a przy okazji na zaspokojenie zachcianek związanych z jedzeniem, często pracuje w nocy i wtedy lubie zjeść coś słodkiego ale w nie konwencjonalny sposób polecam wam np taką opcję:
Usuńbierzemy duże naczynie typu słoik lub pojemnik po herbacie rozpuszczalnej z gellwe, musi być z zakrętką, wsypujemy śnieżkę light i dodajemy zimną wodę i potrząsamy jak marakasami aż ubijemy na sztywno śnieżkę, w kubku rozrabiamy słodki kubek gellwe budyń karmel, śmietanka lub kakao jaki kto woli, dla lubiących zimne budynie proponuję się zdrzemnąć na pół godziny, przekładamy na jakiś spodek, tackę lub inną płaską powierzchnię, posypujemy rodzynkami, orzechami i płatkami fittela tropical, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy kawą 3 w 1, dla efektu wizualnego. i zaczynamy ucztę
to ma byc deser tylko z produktów Fitella? czy dowolne produkty Gellwe czyli i kisile, galaretki, budynie?
OdpowiedzUsuńMogą być dowolne produkty gellwe lub fitella :)
UsuńJedno z moich ukochanych ciast idealnie pasuje do konwencji konkursu, jakie szczęście! ;D
OdpowiedzUsuńTak więc przedstawiam ciasto 'shrek' zabawne, ciekawe, przykuwające uwagę i pyszne!
Shrek to ciasto na biszkopcie z kilkoma kolorowymi warstwami, składniki:
Na biszkopt potrzebne 3 jajka, około 150g cukru, 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijam na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypuję cukier, łączę by powstała gładka masa. Dodaję żółtka i miksuję dalej. Dosypuję oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewam ciasto do blachy, wkładam do piekarnika 180st na jakieś 15-20 minut. Biszkopt zostawiam do wystudzenia.
Następnie zabieram się za kolorowe warstwy, do zielonej potrzebne są: litr zielonego soku: banan, kiwi, kaktus;), 3 budynie śmietankowe, 100g miękkiego masła, dodatkowo 2 opakowania delicji.
Przygotowuję budynie, gotując 700 ml zielonego soku, a w reszcie rozpuszczając proszek, dodaje budyń do gotującego się soku. Po wystudzeniu, miksuję masę z masłem, wykładam na zimny biszkopt,na masie układam delicje, odstawiam do lodówki do stężenia.(można pominąć delicje)
Następnie biała masa: 0,5l śmietanki 30-36%, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania cytrynowej galaretki.
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, dodaję zimną galaretkę i miksuję jeszcze kilkanaście sekund. Masę wykładam równo na zielono-delicjową warstwę i wstawiam do lodówki do stężenia.
Ostatnia warstwa to galaretka agrestowa, którą przygotowuję według instrukcji na opakowaniu, po lekkim ostudzeniu wylewam na ciasto. Po kilki godzinach w lodówce, ciasto jest gotowe do podania, choć ja zawszę muszę spróbować najszybciej jak się da!
Może się wydawać, że ze Shrekiem jest dużo roboty, ale ile pysznego obżarstwa!
Pozdrawiam ;)
kasiawawszczak@onet.pl
Kiedy chce szybko i bez wysiłku przygotować sobie coś na 'chwilę relaksu' w ciągu dnia, robię kisiel według instrukcji na opakowaniu i lekko go schładzam. Następnie nalewam go do jakiejś ładnej szklanki lub miseczki do połowy i dodaję tyle samo jogurtu naturalnego, do tego akurat teraz latem jakieś owoce, maliny, porzeczka, truskawki, jagody, a zimą musli z suszonymi morelami i żurawiną. Zawartość szklanki delikatnie mieszam, tak że powstają piękne 'mazy' białego jogurtu z kolorowym kiślem i cieszę się chwilą!
OdpowiedzUsuńMój 'skomplikowany' deser jest pyszny, aksamitny i delikatny w smaku, latem jest kwaskowy i ożywczy dzięki owocom, a zimą chrupiący i ocieplający jeśli poleję go ciepłą stopioną czekoladą. Polecam wszystkim! Raz spróbujecie uzależnicie się na całe życie. ;)
utalkietome@gmail.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWakacyjna rolada
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 jajek
10 dag cukru pudru lub drobnego cukru
cukier waniliowy GELLWE 16g
10 dag mąki
2 dag mąki ziemniaczanej
30 dag jabłek
10 dag cukru
25 dag malin
1/2 szklanki soku malinowego
1 łyżeczka żelatyny GELLWE
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym GELLWE
Ubijamy białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym GELLWE. Następnie należy dodawać po jednym żółtku i obie mąki. Przygotowaną masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto zrolować na ściereczce. Jabłka należy umyć i pokroić w kostkę. Podgrzewać na małym ogniu ok 30 minut, dodać cukier i galaretkę brzoskwiniową GELLWE. Odstawić do przestygnięcia. Maliny myjemy i należy je zmiksować. Żelatynę GELLWE namaczamy w wodzie, podgrzewamy sok malinowy i łączymy z powstałym musem i żelatyną. Następnie należy rozwinąć ciasto, posmarować gęstniejącymi jabłkami i ponownie zrolować. Wierzch smarujemy malinowym musem. Na koniec można posypać gruboziarnistym cukrem i ozdobić całymi malinami. Ciasto jest idealne na lato, lekkie i nie z słodkie. Maliny sprawiają, że wyczuwany jest lekki kwaskowaty posmak, dzięki czemu całość jest orzeźwiająca. Smacznego!
kasik1991@o2.pl
czekoladowe kuleczki:
OdpowiedzUsuńPotrzebne są 4 ulubione batony czekoladowe(ja zawsze robię z marsa, milky way'a albo snikersów), 50g masła, około 1 i 1/2 szklanki płatków fitella i mini foremki papierowe. Przepis jest banalny, wystarczy połamać batoniki i wrzucić je do rondelka, na małym ogniu rozpuścić i dodać masło, na końcu wsypać płatki fitella i wymieszać by powstała jednolita masa. Tak przygotowaną przestudzoną masę przekładamy do papierowych foremek za pomocą małej łyżki formując kuleczki i wkładamy do lodówki na min 1 godz by zastygły w takiej formie.
Ten deser jest nieziemsko pyszny, maksymalnie czekoladowy i chrupiący, a przy okazji bardzo ładnie wygląda. W zeszłym roku na święta przygotowałam dla każdego gościa paczuszkę kuleczek jako upominek, wszyscy byli zachwyceni i koniec końców musiałam rozdać przepis całej rodzinie!
pozdrawiam,
conchiss1878@gmail.com
Ciasto czekoladowe z bananami i muesli:
OdpowiedzUsuńPotrzebne składniki:
¨ 3 jajka,175 gmasła (stopionego i przestudzonego),150 g mąki pszennej/razowej,150 g cukru, 1/3 szklanki kakao,100 g muesli FITELLA (dowolny smak) , 3 dojrzałe banany
¨ Dodatkowo: papier lub tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.
Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.
Jeszcze gorące ciasto może wydawać się niedopieczone. Taka jest jego specyfika ;) Trochę jak brownie…
Smacznego! e-mail : wwojciechowska6@gmail.com
Składniki:
OdpowiedzUsuń-kilkanaście podłużnych biszkoptów
-1 galaretka o smaku wiśniowym GELLWE
- 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
duża garść owoców leśnych (lub innych, pamiętając, że galaretka nie zetnie się ze świeżymi owocami ananasa lub kiwi) mogą być mrożone
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych GELLWE
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (sam spód). Na spodzie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, przycinając w razie konieczności.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w połowie ilości wody według przepisu na opakowaniu. Całkowicie wystudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną jeszcze galaretkę wiśniową, cały czas ubijając (tą samą końcówką miksera co wcześniej śmietanę), by nie zrobiły się grudki. Wylać na ułożone w formie biszkopty. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka całkowicie się zetnie.
Galaretkę o smaku owoców leśnych przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić, lecz powinna pozostać płynna lub zacząć się lekko ścinać.
Owoce leśne wyłożyć na przygotowaną wcześniej wiśniową piankę, zalać galaretką z owoców leśnych, schłodzić.
Smacznego :)
e-mail: renia71-1971@02.pl
bardzo prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńPiankowiec
składniki:
4 galaretki gellwe(truskawkowa, cytrynowa, agrestowa, wiśniowa)
3 bite śmietany śnieżki gellwe
dowolnie wybrane owoce (mogą być brzoskwinie, truskawki)
Galaretkę truskawkowa rozrabiamy w połowie ilości wody niż w przepisie z opakowania, śnieżkę sporządzamy wg przepisu, wlewamy ostudzona galaretkę do śnieżki, miksujemy, przelewamy do małej tortownicy (jeśli mamy dużą tortownicę można zrobić więcej warstw), wstawiamy do lodówki do czasu ścięcia się pianki,kiedy wystygnie kładziemy kolejne warstwy postępując podobnie z kolejnymi galaretkami, na koniec na wierzchu układamy owoce i zalewamy ostatnią galaretką.
wysiłek niewielki, efekt świetny polecam :)
e-mail: cezi44@o2.pl
Ja mam taki swój mały przepisik, chociaż pewnie nie każdemu to by smakowało. Potrzebna jest kostka lodów, obojętnie jakie, jakieś, które się lubi po prostu. Na lody te kładzie się kisiel Frugo pomarańczowy wystygnięty, ale nie za dużo, obok można położyć kostki galaretki pomarańczowej i dla ozdoby i smakuje też świetnie. Na to psikamy trochę bitej śmietany a całość obsypujemy musli tropikalnym:) Mmm:)
OdpowiedzUsuńsara7770@op.pl
Lekki biszkopt
OdpowiedzUsuńCiasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 serki homogenizowane
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder, dalej ubijając.
Żółtka dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Wylewamy masę do okrągłej blachy. Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika. Pieczemy ok 40 min.
Po upieczeniu czekamy aż biszkopt wystygnie. Przygotowujemy masę: dwie galaretki GELLWE rozpuszczamy w ok. 0,5 l wrzątku, mieszamy, czekamy aż wystygnie. Następnie stopniowo dodajemy to do serków. Powstanie truskawkowa masa, którą przekładamy ciasto. SMACZNEGO!!!
Lekki biszkopt
OdpowiedzUsuńCiasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 serki homogenizowane
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder, dalej ubijając.
Żółtka dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Wylewamy masę do okrągłej blachy. Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika. Pieczemy ok 40 min.
Po upieczeniu czekamy aż biszkopt wystygnie. Przygotowujemy masę: dwie galaretki GELLWE rozpuszczamy w ok. 0,5 l wrzątku, mieszamy, czekamy aż wystygnie. Następnie stopniowo dodajemy to do serków. Powstanie truskawkowa masa, którą przekładamy ciasto. SMACZNEGO!!!
e-mail: kaja027@interia.pl
Frugo-mania
OdpowiedzUsuńFrugo-mania to deser składający się z kilku składników pod szyldem Frugo. Na 1 porcję potrzebne są:
-Kisiel Frugo firmy Gellwe
-Frugo Napój
-Żelki frugo
Kolory produktów wybieramy inne, przykład kisiel zielony, napój biały, żelki czarne.
Podgrzewamy Frugo napój według przepisu na opakowaniu kiślu, do gorącego frugo dodajemy kisiel, grzejemy przez chwilę mieszając, i wlewamy do szklanki/salaterki. Do ostudzonego kiślu wsypujemy żelki.
Smacznego
mail: m.mazurowski92@gmail.com
Ciasto z galaretką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Na krem:
- dwa budynie
- 3 szklanki mleka
oraz:
- dwie galaretki
Przygotowanie:
Przepis na biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i wmieszać przesianą mąkę(pszenną i ziemniaczaną). Tak powstałe ciasto przełożyć do blachy i piec około 30-35 minut w temp. 160-170*C. Odstawić do wystudzenia. Następnie przygotowujemy krem: dwa budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 0,5 l mleka. Powstały budyń przelać na biszkopt. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Zalać wystudzoną galaretką. Ciasto chłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Smacznego! :)
Nie raz go robiłam i jest świetny ! Polecam! :)
Email: Martyncia215@wp.pl
Czy do konkursu można zgłosić więcej niż jedną propozycję?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńMożna dodać wiecej niż jedną propozycje :)
Mój przepis na... ciasto fasolowe ! Ekstremalnie pyszne, z niewyczuwalną nutką fasoli. Smakuje każdemu :)
OdpowiedzUsuńPotrzebne będą:
-puszka czerwonej fasoli
-1 banan
-pół szkl. kakao
-garść rodzynek
-kilka łyżek miodu
-3 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 mały jogurt naturalny
-Fitella musli chrupkie bananowe z kawałkami czekolady
Fasolę i banan miksujemy. Żółtka ucieramy z kakao, miodem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy jogurt, fasolę, banana oraz musli. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek.
Pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
Rozkoszujemy się smakiem :)
mariola.wisnie[małpa]gmail.com
Tort jogurtowy
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Na biszkopt: 8 jaj,1 szklanka mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe,1 łyżka octu
Dodatkowo: dżem kiwi-limonka,1 puszka brzoskwiń,200 g truskawek/borówek/ jagód,1 cukier wanilinowy Gellwe,¼ łyżeczki kwasu cytrynowego Gellwe,250 ml kremówki,450 ml mleka,200 g masła,
1 jogurt 500 ml smak brzoskwiniowy,1 jogurt 500 ml smak truskawkowy/ jagodowy/malinowy,3 łyżki żelatyny spożywczej Gellwe,150 ml naparu z herbaty,1 budyń waniliowy Gellwe,Posypka z białej czekolady,Cukrowe koraliki
Sposób przyrządzenia:Jaja wybić do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu - dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki średniej wielkości/ może być tortownica. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej). Budyń ugotować (450 ml mleka) dodając 3 łyżki cukru i 1 cukier wanilinowy.Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń, kwasku cytrynowego sporządzić poncz. Nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie posmarować dżemem. Brzoskwinie (zostawić 1 do dekoracji)pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na 2 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać połowę rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą warstwą i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć z pozostałą kremówką i żelatyna oraz owocami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę. Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć. Przestudzony budyń zmiksować z utartym masłem (opcjonalnie można dodać kilka kropel ulubionego aromatu albo kieliszek likieru). Masą obłożyć tort obsypać boki czekoladą. Wierzch udekorować pozostałą masą, którą należy przełożyć do worka cukierniczego/ szprycy i wykończyć według uznania.Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dzień.
e-mail: ratel1984@gmail.com
Składniki;
OdpowiedzUsuń250 g masła/margaryny
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 - 1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 cukier wanilinowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
oraz:
1 kisiel SK BY FRUGO POMARAŃCZOWE
1 kisiel SK BY FRUGO CZARNE (ja dodatkowo dodałam kroplę czerwonego barwnika spożywczego, dla wyraźniejszego koloru; z kisielem SK BY FRUGO CZARNE wyszedłby kolor różowy)
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.
Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać:- KISIEL SK BY FRUGO CZARNE ,KISIEL SK BY FRUGO POMARAŃCZOWE, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC)
email:start755@interia.pl
Mój pomysł to musli sernik na zimno!
OdpowiedzUsuńRozpoczynamy od przygotowania spodu do ciasta wybieramy 3 paczuszki Fitelli, ja wybieram żurawinowe,wysypuje je do okrągłej blaszki tak aby zakryły całe dno, jeśli nie zakrywa radzę dołożyć jeszcze jedną paczuszkę to zależy po prostu od wymiarów blaszki. Dno przygotowane super! Przechodzimy do wnętrza jogurtowego do niego potrzebujemy: 800 g jogurtu naturalnego, dwóch galaretek truskawkowych, 400 ml wrzącej wody oraz truskaweczki najlepiej świeże. Galaretkę tradycyjnie rozpuszczamy w wrzącej wodzie czekamy aż się przestudzi i mieszamy z jogurtem, bardzo dokładnie by nie było takich "zważonych" grudek, masę studzimy wylewamy na przygotowany spód, na wierzchu układamy kawałeczki truskawek. I Hop do lodówki na jakieś 20 minut niech troszkę zastygnie masa, przygotowujemy ostatni etap czyli sama galaretkę już wg przepisu na opakowaniu około 500ml wody na jedną galaretę rozpuszczamy, studzimy i polewamy deserek. I znów hoop do lodóweczki, wyjmujemy w takie upalne dni jak dzisiaj i proszę bardzo lekka, smaczna przekąska i to wszystko dzięki Fitelli i Gellwe :))
Buśka i powodzenie Dla Wszystkich dziewczyn!! NIektóre przepisy zobaczyłam bardzo ciekawe muszę je wypróbować!
A mój mail: dziewczyn@gmail.com :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie pyszne ciasto jabłkowo - galaretkowe.
OdpowiedzUsuńCiasto biszkoptowe
Składniki:
- 5 jaj,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe.
Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Wreszcie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Placek miodowy
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 2 łyżki miodu sztucznego,
- 1 łyżeczka sody Gellwe,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 10 dag cukru,
- 1 jajko
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec placki w temp. 160-180st.C, przez 40 min.
Krem budyniowy
Składniki:
- 15 dag cukru pudru Gellwe,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier waniliowy Gellwe,
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 l mleka
Wykonanie: Z mleka, cukru waniliowego, i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać, stopniowo, ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na cztery części.
Krem z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 galaretka czerwona Gellwe,
- 1 galaretka zielona Gellwe
Wykonanie: Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I części dodać czerwoną galaretkę, do II części zieloną galaretkę.
Przełożenie placka:
Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek w galaretce czerwonej - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek w galaretce zielonej - krem budyniowy - placek miodowy.
Życzę smacznego.
e-mail: ktoss39@wp.pl
MMMM... kocham kisiel tej marki. Poprostu ugotuj wode i zrób kisiel później się nim delektujj.. Smacznego
OdpowiedzUsuńmini serniczki z chrupiącym czekoladowym spodem podawane z ciepłym musem z malin.
OdpowiedzUsuńPrzygotowujemy 12 foremek do muffinek. Miażdżymy płatki Fitella tak by bardziej przypominały proszek, ale nadal miały widoczne kawałeczki, dodajemy dwie łyżki roztopionego wcześniej masła z połową tabliczki gorzkiej czekolady. Jeśli lubimy bardziej mokre spody, można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Wykładamy każdą z foremek do połowy masą i przygniatamy ją do ścianek.
Następnie zabieramy się za masę serową, do której potrzebujemy 500g kremowego serka twarogowego, ja polecam president, opakowanie budyniu śmietankowego Gellwe, 2 jajka, kilka kropel olejku waniliowego i opakowanie cukru waniliowego. Do miski wkładamy ser, 2 żółtka, cukier, olejek waniliowy i miksujemy na jednolitą masę. Dosypujemy opakowanie budyniu i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, które dodajemy delikatnie do masy serowej. Po wymieszaniu wszystkich składników, wykładamy ser do foremek po brzegi. Pieczemy w 180st około 20-25 min. W międzyczasie przygotowujemy maliny, na patelni smażymy pół opakowania malin z 2-3 łyżkami miodu do momentu aż maliny się rozpadną i powstanie sos.
Najbardziej lubię podawać serniczki jeszcze ciepłe polane pysznym czerwonym sosem. Ser dzięki budyniowi jest delikatny i aksamitny, spód chrupiący i czekoladowy, a maliny dodają wyrazistości całemu deserowi.
Pozdrawiam i smacznego!
kepa.natalia@gmail.com
Szybkie, proste, smaczne i pożywne śniadanie:
OdpowiedzUsuńMusli fitella bananowe, jogurt naturalny i 1 banan pokrojony w plastry grubości ok. 2 cm.
Pozdrawiam i smacznego! :)
martyna-michalska@wp.pl
Mój przebój letnich przyjęć to nie za słodka, za to bardzo lekka i owocowa TARTA BUDYNIOWO-JABŁKOWA. A robię ją tak:
OdpowiedzUsuńPrzygotowuję składniki:
Na ciasto:
170g mąki pszennej
125g margaryny lub masła
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wypełnienie tarty:
Budyń śmietankowy Gellwe
1/2l mleka
2-3 łyżki cukru
3 niewielkie jabłka
Sok z cytryny
Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewam na stolnicę.
Dodaję żółtko, margarynę i śmietanę. Wszystko zagniatam i wyrabiam ciasto. W razie potrzeby dodaję jeszcze mąki. Odstawiam do lodówki na 1/2h.
Przygotowuję budyń śmietankowy Gellwe wg. przepisu na opakowaniu.
Jabłka obram i kroję na cząstki, po czym skraplam sokiem z cytryny
Formę smaruję tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej, wykładam nim formę i nakłuwam widelcem.
Piekarnik rozgrzewam do 190', władam ciasto i piekę 10 minut. Wyciągam, na podpieczonym spodzie rozsmarowuję budyń i układam jabłka.
Władam ponownie do piekarnika i zapiekam ok. 30 minut.
Wyborne!
katska7@wp.pl
ciasteczka z bezą cappucino : składniki : 200g mąki, 150g masła, 1 łyżka śmietany 1 żółtko. beza : 2 białka, 100g cukru pudru gellwe, 1 opakowanie cukru waniliowego gellwe, 2 łyżki cappucino, . Przygotowanie : Wszytskie składniki na ciasto szybko zagniec. uformuj kulę, owiń w folie aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami cukier puder aż masa stanie się lsiąca. Na końcu wsyp cukier waniliowy i cappuccino. Zmiksuj wszystko dokładnie. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i wytnij wzorki. Posmaruj ciastka pianą. Ciastka wstaw do piekarnika na 15-20 minut. bartosztargowicz1@wp.pl
OdpowiedzUsuńMIGDAŁOWE CIASTECZKA Z GALARETKĄ
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 i 1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 szklanka(objętość) galaretki multiwitamina Gellwe
Przygotowanie:
W dużej misce, miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wanilię. Połączyć ze sobą mąkę i sól, stopniowo dodawać do zmiksowanej mieszaniny i całość dobrze wymieszać. Wymieszać z migdałami. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub do czasu aż ciasto osiągnie konsystencję, którą będzie się łatwo wyrabiało.
Na powierzchni lekko posypanej mąką, rozwałkować połowę ciasta do 0,5 cm grubości. Wyciąć 5 centymetrowe(średnica) kółka- najlepiej przy użyciu foremki do wykrawania ciastek. To samo zrobić z pozostałym ciastem, ale dodatkowo w tej połowie ciasta w każdym kółku na środku wyciąć mniejsze kółeczko.
Umieścić 2 cm od siebie na nienasmarowanym papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 350 ° C przez 10-12 minut, aż krawędzie staną się lekko rumiane. Przełożyć na półeczkę/suszarkę drucianą do ostygnięcia.
Rozprowadzić 1/2 łyżeczki galaretki na ciasteczkach bez wycięcia, ciasteczka z wycięciem ułożyć nad galaretką tak by trochę pośrodku(w tym wyciętym środku) wyszło na wierzch.
23.lola.92@gmail.com
Polecam przepis na moje..."Mrożone cukierki cappuccino"
OdpowiedzUsuń*50 gramów masła
* 100 gramów mleka w proszku
* 1 tabliczka białej czekolady
* 2 łyżki cukru
* LA MATTINA KAWA 2 W 1 (2 opakowania)
Masło i cukier podgrzewam w garnuszku, aż cukier się roztopi, dodaję białą czekoladę i zdejmuję z palnika, studzę. Dodaję kawę i mleko w proszku, mieszam. Przekładam do szprycy i wyciskam małe cukierki na papier do pieczenia. Wstawiam do zamrażarnika na kilka godzin. Życzę smacznego!
patrycja
patipati3@onet.pl
Kolorowy twist
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
* 1 opakowanie galaretki GELWE o smaku truskawkowym
* 1 opakowanie galaretka GELWE o smaku multiwitamina
* 1 opakowanie galaretka GELWE o smaku cytrynowym
* bita śmietana
Sposób przygotowania:
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą w oddzielnym naczyniu. Następnie galaretkę o smaku truskawkowym rozlewamy do szklaneczek. Tak by 1/3 szklaneczki była zajęta przez galaretkę. I dajemy szklaneczki w zimne miejsce, by szybko zastygła.
Galaretki o smaku cytrynowym i multiwitaminy trzymamy w ciepłym miejscu, by nie stężały. Gdy galaretka o smaku truskawkowym zastygnie rozlewamy do szklaneczek kolejną warstwę galaretki, tym razem o smaku multiwitamina. Ponownie dajemy do zastygnięcia.
Na samym końcu, gdy galaretka o smaku multiwitamina będzie miała zwięzłą strukturę, rozlewamy galaretkę o smaku cytrynowy.
Gdy deser będzie już gotowy, tzn. trzecia galaretka stężenie, dekorujemy bitą śmietaną na wierzchu.
Smacznego :)
Magdalena,
magda-17_17@o2.pl
Wiele osób nie ma tak naprawdę czasu na siedzenie w kuchni, a piekarnika używają tylko do podgrzewania pizzy, bo z wszystko inne pod ich dotykiem zamienia się w zakalec. Ale nie trzeba się martwić, bo dzięki produktom, np. firmy Gelwe i Fitella, można błyskawicznie zaserwować pyszny i zdrowy deser!
OdpowiedzUsuńOto przepis na LETNIE NIEKŁOPOTLIWE ORZEŹWIENIE:
Potrzebujemy:
- 1 butelka nice tea by Fitella o smaku brzoskwiniowym
- 1 budyń śmiatnkowy Gelwe
- 2 łyżki cukru
- 1 kisiel Frugo pomarańczowy
- 2 opakowania musli tropikalnego Fitella
- 4 wysokie szklanki
Przygotowanie:
Do kubka wlewamy część nice tea brzoskwiniowej i wsypujemy budyń Gelwe i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich grudek. Resztę nice tea przelewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i wlewamy zawartość kubka, szybko mieszając całość aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kisiel pomarańczowy frugo przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Do czterech szklanek rozdzielamy po równo 1 opakowanie musli tropikalnego. Na nie nakładamy grubą warstwę budyniu, następnie cienką warstwę kisielu. Kolejno na to nakładamy resztę musli tropikalnego, budyń i kisiel. Szklanki z deserem schładzamy w lodówce przez około pół godziny i... delektujemy się orzeźwiającym smakiem!
Katarzyna
kataszyna@gmail.com
Ja uwielbiam prostotę więc preferuje kolorowe galaretki:) jeden pucharek to kilka kolorów ;p taka tęcza:) dzieciaki uwielbiają je:)
OdpowiedzUsuńAnia
Usuńanus40@o2.pl
Nazwa może nie jest zachęcająca, ale smak naprawdę wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuńPodaję prosty przepis na LEGUMINĘ:
- 2 galaretki Gellwe w ulubionych smakach
- 2 bite śmietany Śnieżka Gellwe
- ulubione owoce
Sposób przyrządzenia:
Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia i czekamy tak długo, aż galaretki będą już tężały. Gdy widzimy, że galaretki tężeją rozrabiamy Śnieżki według przepisu na opakowaniu i po trochu nadal miksując całość dodajemy tężejące galaretki. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy do dużej miski wypełnionej owocami. Kroimy w kawałki, zajadamy ze smakiem :-)
Smacznego!
Email: azdb@wp.pl
U mnie będzie kalorycznie.
OdpowiedzUsuńZrobić budyń Gellwe (ulubiony smak)= zamiast mleka użyć śmietany kremówki, także zrobić go gęsty, tzn 2paczki na porcję płynu podaną na 1 opakowanie.
Jak przestygnie robić łyżką kulki i wrzucać do musli fitella, obtoczyć, wyjąć i wyłożyć na talerzyk.
Udekorować Bitą Śmietaną Gellwe, tak aby wszystko przykryć kołderką białego puchu.
Kasia
keess@tlen.pl
Jestem typem 'Zosi Samosi' więc najchętniej wszystko robiłabym sama! Również w kuchni, dlatego któregoś razu, na urodziny brata, który uwielbia galaretki postanowiłam zrobić mu super niespodziankę. Też lubię takie kupne galaretki, są szybką i pyszną przekąską, ale zawsze rozczarowuje mnie w nich za mało czekoladowej polewy ;D i wolałabym jakąś dodatkową niespodziankę w środku. Więc wymyśliłam sobie grube czekoladowe galaretki z owocami. Zagotowałam truskawkową i agrestową galaretkę według instrukcji i wylałam je do prostokątnych pojemniczków plastikowych do przechowywania żywności. Do truskawkowej dodałam duuuużo świeżych malin, a do zielonej kawałeczki kiwi. Po stężeniu galaretki, te duże prostokąty pocięłam na prostokąty o wysokości około 2cm( tak jak kroi się warstwy biszkoptu na tort), wygrzebałam z szuflady małą foremkę serduszko i zaczęłam wycinam galaretkowo-owocowe serca( świetna zabawa ;D ). Kiedy miałam już wszystkie galaretki wycięte, rozpuściłam czekoladę i wszystkie po kolei zanurzałam i odkładałam do wyschnięcia na kratkę kuchenną. Żeby warstwa czekolady była naprawdę pokaźna, powtórzyłam jeszcze raz operację z płynną czekoladą. Jeszcze delikatnie mokrą czekoladę posypałam kolorowymi cukiereczkami po wierzchu i poczekałam do całkowitego wyschnięcia. Kiedy wręczyłam mojemu bratu wielkie pudło serduszkowych kolorowych domowych! galaretek był w zachwycony.. i od tamtej pory co chwile zamawia u mnie moje home-made galaretki ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Mariola!
mariolsir@o2.pl
ups.. literówka: mariolasir@o2.pl ;)
UsuńCiasteczka owsiane z musli i budyniem :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 szklanka płatków owsianych
garść płatków musli Fitella (jeśli ktoś woli można zrobić pół na pół z płatkami owsianymi)
1 szklanka mąki + 1 łyżka proszku do pieczenia,
2 opakowania budyniu śmietankowego Gellwe
1 jajko
1/2 szklanki cukru - ja dodaję jednak mniej + 2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
3/4 kostki margaryny
Sposób przyrządzenia:
Ciepłą margarynę ucieramy z cukrami. Do masy dodajemy jajko i dalej ucieramy.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i pokruszonymi musli Fitella, dodajemy również budynie Gellwe i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy to wszystko do wcześniej utartej masy i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i nakładamy na nią przygotowane ciasto porcjami tak aby utworzyć kształt ciastka. To jest jedn sposób, ja natomiast przekładam masę do rękawa i formuję ciastka przy jego pomocy. Ważne aby między ciastkami zachować odstęp bo urosną w piekarniku. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut lub do uzyskania pożądanego zrumienienia. ;)
Smacznego! :)
kalosze@wp.pl
DESER GALARETKOWO-OWOCOWY
OdpowiedzUsuńDeserek można zrobić z dowolnymi owocami.Jest bardzo lekki i smaczny.
*3 nektarynki
*1 op galaretki multiwitamina
*1/2 l wody
*150 ml śmietany kremówki
Nektarynki obrać ze skórki,pokroić w drobną kosteczkę.Parę posiekanych kosteczek zostawić do dekoracji,pozostałe rozłożyć do małych,najlepiej przezroczystych miseczek.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu,wystudzić.Połową galaretki zalać owoce.Miseczki ustawić ukośnie w lodówce.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Z pozostałej ilości galaretki odlać 1/3,resztę tężejącej galaretki zmiksować na pianę i dodać do niej ubitą śmietankę.Piankę wyłożyć do miseczek z zastygniętą galaretką,lekko wyrównać powierzchnię.Deser przybrać kostkami galaretki i odłożonymi owocami.Na górę można położyć jeszcze listek mięty.
Daria
daria443@amorki.pl
Dobre dla oka i podniebienia!
OdpowiedzUsuńBierzemy wysokie szklanki i kolejno do nich wlewamy i wkładamy poszczególne składniki.
Inwencja zależy od wykonawcy jak i dostępności owoców i gustów.
Pierwszą warstwę stanowi galaretka truskawkowa - 2 cm, odczekujemy, aż galaretka stężeje,
następnie wkładamy 2 cm wydrylowanych wiśni,
następnie 2 cm galaretka agrestowa (wiadomo, musi być w stanie stałym),
następnie 2 cm bananów,
2 cm galaretka truskawkowa (wiemy co...),
2 cm bakalii,
2 galaretki cytrynowej
plus (koniecznie!) parasolka!
Smacznie i niekalorycznie!
Joanna
joanna.broda@poczt.fm
OdpowiedzUsuńPyszne, chrupiące i delikatne
Topione rogaliki ze strzelającym nadzieniem
Składniki na ciasto:
-50 dag mąki
-25 dag margaryny
-jajko
-4 dag drożdży
-1/2 szklanki mleka
-szczypta sól
-łyżeczka cukru
Dodatkowo:
-mąka do podsypywania
-ulubione nadzienie (np.nutella, marmolada owocowa, świeże owoce)
-małe opakowanie ulubionej FITELLI (u mnie ta z truskawkami)
-żółtko do posmarowania
-cukier puder wedle uznania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Wsypać mąkę, dodać margarynę, jajko, sól. Zagnieść ciasto by nie było zbyt klejące na posypanej mąką stolnicy, włożyć do woreczka. Wsadzić „pakunek” do miski z zimną wodą i poczekać aż wypłynie. Ciasto pociąć na 3 części. Każdą rozwałkować na stolnicy w kształt koła i pociąć na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia, posypać niecałą łyżeczką FITELLI i zwinąć w rogalika. Ułożyć rogaliki na blaszy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec do zarumienienia. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
Są proste i zawsze się udają Najbardziej lubię popijać je cappucino z GELLWE La Mattina
Link do zdjęcia własnego autorstwa - http://img29.imageshack.us/img29/7300/kv14.jpg
Agata
agatta131@interia.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMój przepis na OWOCOJOGURT, który jest bardzo prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPrzygotuj miskę(najlepiej przezroczystą, ponieważ będzie wtedy widać wszystkie kolorowe warstwy). Łyżeczką przełóż jogurt naturalny grecki do miski, niech jogurt zajmie 3/4 miski lub trochę mniej (w zależności ile składników ktoś chce użyć). Dodaj: 1,5 łyżeczki dżemu lub więcej(jeżeli ktoś lubi słodkie desery), poziomki, jeżyny, brzoskwinie lub inne owoce, wsyp jedną paczkę MUSLI 50G TROPIKALNE, TRUSKAWKOWE lub ŻURAWINOWE na wierzch deseru. Teraz można się cieszyć ze swojego deseru przez wygląd i smak :)
Smacznego ;)
Maria
mysia.z@interia.pl
Mam jeszcze jeden przepis na prosty deser: BUDYNIOWY PRZEKŁADANIEC. Potrzebny będzie budyń waniliowy lub śmietankowy oraz budyń czekoladowy z Gellwe i herbatniki, dużą, przezroczystą miskę. Zrób budyń "biały" i "czarny" według instrukcji na opakowaniu. Do miski nalej pierwszą warstwę budyniu "białego", przełóż teraz herbatnikami, nalej warstwę budyniu "czarnego", przełóż znów herbatnikami itd.....aż skończy się budyń. Górną warstwę zrób z herbatników, by ładnie i smacznie wyglądało. Teraz pozostaw żeby deser wystygł. Delektuj się pysznym deserem z Gellwe :)
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
Maria
mysia.z@interia.pl
Owocowy przekładaniec
OdpowiedzUsuńSkładniki:
ok. 400 g herbatników (2 opakowania po 220 g)
3 banany
ok. 300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Obie galaretki rozpuścić w ok. 600 ml gorącej wody i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w o.5 cm plasterki. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki ok. 0.5 cm.
Masa budyniowa:
700 ml mleka
8 czubatych łyżek cukru
3 duże żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła (miękkiego)
Z mleka odlewamy szklankę mleka. Do pozostałego dodajemy cukier i zagotowujemy. Do szklanki mleka dodajemy obie mąki i żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy tą masę do gotującego się mleka i mieszamy intensywnie do uzyskania budyniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
Miękkie masło ubijamy mikserem aż do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po łyżce masy budyniowej i miksujemy aż masa będzie jednolita.
W formie o wymiarach 27x35 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 masy budyniowej, plasterki truskawek, herbatniki, 1/3 masy budyniowej, plasterki bananów, herbatniki, pozostałą masę budyniową, plasterki truskawek i bananów, galaretkę. Schłodzić w lodówce ok. 5-6 godzin - wtedy jest najlepsze.
Przed wylaniem galaretki (powinna być lekko tężejąca) na wierzch ciasta dobrze jest je najpierw schłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Smacznego :)
Milena
mail: mch_152@wp.pl
Groteskowy przepis na koktajl.
OdpowiedzUsuńDo garnka wlej 8 kropli rosy i dosyp szczyptę srebrzystego pyłu. Mieszaj. Wrzuć 2 opakowania musli truskawkowych GELLWE. Następnie przetrzeć promień słońca i dodać kroplę mgiełki. Dosyp dwa mięciutkie obłoczki. Porządnie zmiksować. Zostawić wywar na 10 min. Po czym dolać księżycowego blasku i wypić.
mój e-mail : monika.kubisiak@op.pl
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.
OdpowiedzUsuńSkładniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu śmietankowego GELLWE(2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
DLA MNIE NUMER JEDEN.
EMAIL: monika.kubisiak@op.pl