piątek, 9 sierpnia 2013

Zupa jarzynowa z mini pulpecikami

Zupa jarzynowa z mini pulpecikami

Pyszna i pachnąca zupa ze świeżych warzyw.
Dodatkowo z mini pulpecikami mięso-ryżowymi.
Dzieciaki ją uwielbiają.

Składniki :
  • 1/2 szt średniego kalafiora
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • 1/2 szt selera
  • 1/2 szt pora
  • 200g fasolki szparagowej
  • bulion
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 szt ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
 Składniki pulpeciki :

  • 200g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżeczka chilli

Przygotowanie :
Do miski wrzuć mięso, ryż,  sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj mini pulpeciki. 

W garnku rozpuść masło. Wrzuć pokrojonego pora i chwilę podsmaż. Wlej bulion i wsyp pokrojone warzywa. Mięso delikatnie włóż do bulionu. Gotuj przez 15 minut mieszając co jakiś czas.  Dopraw do smaku i wlej śmietanę. Podawaj zupkę gorącą.


2 komentarze:

  1. To musi być pyszna zupka!Zrobię taką moim dzieciakom na pewno będzie im smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pulpety z ryzem nazywaja sie w Grecj" Juwerlakia" beda najczesciej gotowane i podawane w sosie pomidorowym ,przy czym sos w ktorym beda gotowane musi byc dosc zadki.
    Za gesty sos uniemozliwia peczenie ryzu i nawet po godzinnym gotowaniu ziarenka ryzu, znajdujace sie bardziej wewnatrz pulpetu sa nie dogotowane, natomiast w zadszym sosie ugotuja sie a raczej napecznieja tak jak powinny a sos przez wydzielona skrobie bedzie mial odpowiednia konsystencje.
    Wlozyc do zagotowanego sosu, zmniejszyc temperature i dac tym pulpetom troche czasu aby ryz napecznial, sos podobnie jak rosol moze powolutku " mrugac".W razie potrzeby uzupelnic bulionem lub sokiem pomidorowym
    Podawane w bialym sosie cytrynowo-jajecznym beda najpierw ugotowane w " mrugajacym" bulionie.
    Mysle,ze teraz kazdemu sie udadza.
    Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń

Print