Zupa jarzynowa z mini pulpecikami
Pyszna i pachnąca zupa ze świeżych warzyw.
Dodatkowo z mini pulpecikami mięso-ryżowymi.
Dzieciaki ją uwielbiają.
Składniki :
- 1/2 szt średniego kalafiora
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszki
- 1/2 szt selera
- 1/2 szt pora
- 200g fasolki szparagowej
- bulion
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 3-4 szt ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 200g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki ryżu
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżeczka chilli
Przygotowanie :
Do
miski wrzuć mięso, ryż, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i
uformuj mini pulpeciki.
W
garnku rozpuść masło. Wrzuć pokrojonego pora i chwilę podsmaż. Wlej
bulion i wsyp pokrojone warzywa. Mięso delikatnie włóż do bulionu. Gotuj
przez 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku i wlej śmietanę. Podawaj zupkę gorącą.
To musi być pyszna zupka!Zrobię taką moim dzieciakom na pewno będzie im smakowała.
OdpowiedzUsuńTakie pulpety z ryzem nazywaja sie w Grecj" Juwerlakia" beda najczesciej gotowane i podawane w sosie pomidorowym ,przy czym sos w ktorym beda gotowane musi byc dosc zadki.
OdpowiedzUsuńZa gesty sos uniemozliwia peczenie ryzu i nawet po godzinnym gotowaniu ziarenka ryzu, znajdujace sie bardziej wewnatrz pulpetu sa nie dogotowane, natomiast w zadszym sosie ugotuja sie a raczej napecznieja tak jak powinny a sos przez wydzielona skrobie bedzie mial odpowiednia konsystencje.
Wlozyc do zagotowanego sosu, zmniejszyc temperature i dac tym pulpetom troche czasu aby ryz napecznial, sos podobnie jak rosol moze powolutku " mrugac".W razie potrzeby uzupelnic bulionem lub sokiem pomidorowym
Podawane w bialym sosie cytrynowo-jajecznym beda najpierw ugotowane w " mrugajacym" bulionie.
Mysle,ze teraz kazdemu sie udadza.
Smacznego!!!