Słodkie bułeczki z serem i malinami
Pyszne i puszyste bułeczki.
Świetnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki :
- 1/2 szklanki cukru,
- 4,5 - 5 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 50g masła,
- 1 1/2 opakowanie suchych drożdży.
Składniki masa serowa:
- 300g twarogu na sernik,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- maliny.
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na
wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy
drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i
wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy
pod przykryciem ściereczką na 30 minut.
Do miseczki dodaj ser i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki.
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i parę malin. W dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż
bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Piecz
w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż
bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij bułęczki z piekarnika
, przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub
posypane cukrem pudrem.
wspaniale piekne wysmienite buleczki
OdpowiedzUsuńPycha! Jak dla mnie wyglądają wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki dzieciństwa, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńAż się zaśliniłam :) Cudne są :)
OdpowiedzUsuńWitam Panią ponownie :) jak zwykle kłopot z drożdżami ile mam dać świężych ? Dziękuję z góry za pomoc MONISIA :) już niedługo koniec tego pieczenia szkoła woła pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńokoło 50g-60G świeżych drożdzy (około pól opakowania)
UsuńPozdrawiam serdecznie.