niedziela, 25 sierpnia 2013

Maślane ciasteczka z bezą cappuccino

Maślane ciasteczka z bezą cappuccino 
Wyróżnienie w konkursie
Chce Wam przedstawić pierwszy przepis nagrodzony w konkursie.
Przepyszne ciasteczka maślane z bezą cappuccino.
Kruche i bardzo aromatyczne.
Mojemu maluszkowi tak zasmakowały że robiliśmy je 2 razy.
Polecam !

Składniki : 
  • 200g mąki, 
  • 150g masła, 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 żółtko.
Składniki  beza :
  •  2 białka, 
  • 100g cukru pudru Gellwe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Gellwe
  •  2 łyżki cappuccino. 
Przygotowanie :

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. uformuj kulę, owiń w folie aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami cukier puder aż masa stanie się lśniąca. Na końcu wsyp cukier waniliowy i cappuccino. Zmiksuj wszystko dokładnie. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i wytnij wzorki. Posmaruj ciastka pianą. Ciastka wstaw do piekarnika na 15-20 minut.



10 komentarzy:

  1. Ale słodziutkie maleństwa! Robiłyśmy takie ciastka, tylko były troszkę większe. Są pyszne :) Polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej temperaturze? :) proszę odpisz szybko, moja przyjaciółka ma jutro urodziny i kocha bezę, PRZYDADZĄ SIĘ <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło, ciasteczka piekłam w temp 180-190 stopni.

      Usuń
  3. Ciasteczka są bardzo dobre! Córeczka miała dużo frajdy w wykrawaniu swoich kształtów.
    Moje prezentują się tak :)
    http://mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/09/ciasteczka-kwiatuszki-z-beza.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygladaja przepysznie. Mojemu maluszkowi rowniez bardzo smakowaly:)

      Usuń
    2. Wygladaja przepysznie. Mojemu maluszkowi rowniez bardzo smakowaly:)

      Usuń
    3. Wygladaja przepysznie. Mojemu maluszkowi rowniez bardzo smakowaly:)

      Usuń

Print