Kluski na parze z jagodową chmurką
Pyszne domowe kluski z jagodową bitą śmietaną.
Chyba nikt nie odmówi takim pysznością.
Składniki :
- 500g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 250ml mleka,
- 30g drożdży,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 szklanka leśnych jagód
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
:
Do kubka wrzucić drożdże dodaj szczyptę cukru i zalej 4-5 łyżkami
ciepłego mleka. Pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodaj
sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiaj ręką
tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć
ściereczką i odstawi do wyrośnięcia. Formuj okrągłe kluski. Gotowaj na parze 10
minut.
Jagody opłucz i blenderem zmiksuj. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mus jagodowy i wymieszaj składniki.
Kluski podawaj z jagodową bitą śmietaną.
bajkowe kluchy ;p
OdpowiedzUsuńAleż mi Pani smaka narobiła! Zawsze jak jestem u znajomej na Śląski zajadam się takimi kluskami "parowcami" :) Kto wie może w weekend się skuszę :)
OdpowiedzUsuńoj jakie wypasione kluski!! :) Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńAkurat na dziś zaplanowałam sobie ich robienie, mój przepis nieznacznie różni się od tego. U mnie mówi się na to Bułeczki na parze! :D
OdpowiedzUsuńpampuchy są pyszne same w sobie, dodatek to tylko ozdoba :)
OdpowiedzUsuń