sobota, 8 czerwca 2013

Rogaliki z gorzką czekoladą

Rogaliki z gorzką czekoladą


Składniki (około 20 szt rogalików) :
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 45-50g świeżych drożdży
  • 120g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  •  szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
Składniki nadzienie :
  • 150g gorzkiej czekolady
 Składniki dodatkowe :
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie :

Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części. 
 Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż 2-3 kostki czekolady. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 

7 komentarzy:

  1. Śliczne i smaczne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo!! Jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre,ale tylko na ciepło,potem czekolada robi się twarda i nie smakują fajnie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Złociste i pięknie wyrośnięte rogaliki :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je na dzisiejsze śniadanie, wyszły bardzo dobre :) dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto było dość mokre. Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Print