Rogaliki z gorzką czekoladą
Składniki (około 20 szt rogalików) :
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 jajka
- 45-50g świeżych drożdży
- 120g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż 2-3 kostki czekolady. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliczne i smaczne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńCudo!! Jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńcudownie puchate
OdpowiedzUsuńDobre,ale tylko na ciepło,potem czekolada robi się twarda i nie smakują fajnie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZłociste i pięknie wyrośnięte rogaliki :) Mniam
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je na dzisiejsze śniadanie, wyszły bardzo dobre :) dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto było dość mokre. Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń