Ciasto drożdżowe z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni.
Nie może zabraknąć przepysznego ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.
Składniki (w temperaturze pokojowej) :
- 400g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- 200g świeżych truskawek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki
Mleko lekko pogrzej. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku. Na stolnicę wysyp mąkę oraz resztę cukru. Zrób wgłębienie w mące i wlej rozczyn, masło oraz rozbełtane jajka. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp mąką. Ugnieć ciasto ponownie i włóż do formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Na górze ułóż pokrojone truskawki.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Ciasto posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Ciasto drożdżowe z truskawkami to jest to :))
OdpowiedzUsuńWitam jak zawsze zachwycona jestem przepisami i pięknymi zdjęciami, właśnie dlatego nominowałam Twój blog do nagrody Libster Blog. Szczegóły na moim blogu: http://choochla.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html . Pozdrawiam serdecznie i gratuluje pięknego bloga!
OdpowiedzUsuń