Pyzy z mięsem
Tradycyjne ziemniaczane pyzy.
Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Składniki ciasto :
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych (zimne)
- 0,5kg ziemniaków surowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 500g karczku bez kości
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki bułki tartej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków i dodaj do wcześniej starych ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Wyrób gładkie ciasto.
Przygotowanie farszu :
Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Pyzy z mięsem, to moje ulubione danie!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie mam ochotę na takie pyzy :)
OdpowiedzUsuńPiękne są
Takich kuleczek to ja jeszcze nie jadłam, ale pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię pyzy z owocami, ale przygotowanymi według Twojego przepisu nie pogardziłabym ;)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko!