Drobiowe szaszłyki z curry
Pyszne i soczyste mięso z kurczaka.
Grillowane z warzywami.
Najlepiej smakuje z sosem jogurtowym.
Składniki :
- 2 filety z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1/2 cukinii,
- parę pomidorków koktajlowych
Marynata :
- 1/4 szklanki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka papryki chilli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie :
Kurczaka i warzywa oczyść i potnij na mniejsze kawałki.
Do miski wlej oliwę. Wsyp sól, pieprz, curry, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj składniki. Wrzuć kurczaka, obtocz dokładnie w marynacie. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i mięso. Resztą marynaty posmaruj szaszłyki. Grilluj z każdej strony.
Do miski wlej oliwę. Wsyp sól, pieprz, curry, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj składniki. Wrzuć kurczaka, obtocz dokładnie w marynacie. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i mięso. Resztą marynaty posmaruj szaszłyki. Grilluj z każdej strony.
Uwielbiam dodatek curry do potraw, całość prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam i jeszcze raz mniam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)