Brzoskwinie w syropie
W sklepach jest coraz więcej owoców.
Warto przygotować parę słoiczków brzoskwiń żeby zachować pyszny smak lata.
Są idealne do deserów, lodów czy ciast.
Składniki :
- około 3 kg brzoskwiń
- około 2 litry wody
- 1kg cukru
Brzoskwinie umyj i sparz gorącą wodą. Delikatnie ściągnij skórkę. Przekrój na pół i wydrąż pestki. Ułóż brzoskwinie w słoiczkach.
Zagotuj wodę z cukrem aż powstanie gorący syrop. Zalej brzoskwinie. Zakręć słoiczki, wstaw do dużego garnka i zalej wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj około 30 min od zagotowania wody. Wyciągnij słoiczki z wody i postaw do góry dnem aż ostygną.
Takie brzoskwinie znałam tylko ze sklepowych półek, nie sądziłam, że są takie proste w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńProste przygotowaniu i pewnie lepiej smakują niż te 'puszkowe'.
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńpyszny prosty deser:)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie pomyślałam, żeby wsadzić brzoskwinie do słoiczków, zawsze kupuję w puszkach.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj radzę sobie kupnem puszki :) Ale fajnie to wygląda - i samodzielnie przygotowane smakuje lepiej!
OdpowiedzUsuń