środa, 19 czerwca 2013

Chrupiące placki z sosem rzodkiewkowym

Chrupiące placki z sosem rzodkiewkowym

Placki smaże zawsze bardziej brązowe bo uwielbiam chrupiące.
Nie przeszkadza mi ich ciemniejszy kolor bo takie są najlepsze !



Składniki :
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Składniki sos :
  • 200g serka śmietankowego do chleba
  • 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek rzodkiewki
Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i zetrzyj wraz z cebulą na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż 1-2 łyżki na pocje placków i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Do miseczki wrzuć ser i jogurt. Dodaj starta rzodkiwekę na dużych oczkach. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem.

Gorące placki podawaj z sosem rzodkiewkowym. 

2 komentarze:

  1. najważniejsze żeby w środku nie były wysuszone na wiór.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam z takim rzodkiewkowym sosem placków ziemniaczanych. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Print