Chrupiące placki z sosem rzodkiewkowym
Placki smaże zawsze bardziej brązowe bo uwielbiam chrupiące.
Nie przeszkadza mi ich ciemniejszy kolor bo takie są najlepsze !
Nie przeszkadza mi ich ciemniejszy kolor bo takie są najlepsze !
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki sos :
- 200g serka śmietankowego do chleba
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- pęczek rzodkiewki
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i zetrzyj wraz z cebulą na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż 1-2 łyżki na pocje placków i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Do miseczki wrzuć ser i jogurt. Dodaj starta rzodkiwekę na dużych oczkach. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem.
Gorące placki podawaj z sosem rzodkiewkowym.
najważniejsze żeby w środku nie były wysuszone na wiór.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z takim rzodkiewkowym sosem placków ziemniaczanych. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń