Kakaowa rolada z mascarpone
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 60g stopionego masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie biszkoptu :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao,
delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do
180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą
roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia.
Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
Składniki nadzienie :
- 200 ml śmietanki 30%
- 200g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Bitą śmietanę ubij na sztywno. Partiami dodawaj mascarpone i cukier puder. Dokładnie połącz składniki.
Delikatnie rozwiń roladę i posmaruj masą całość. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
Aż czuć, jak delikatnie unosi się nad talerzykiem;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też rolada :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam rolady:)
OdpowiedzUsuńIle kremu, mniaaam <3 Poproszę gruby plaster rolady! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wyjątkowo delikatnie, pycha!
OdpowiedzUsuńdo jak najszybszego wypróbowania!
OdpowiedzUsuń