piątek, 7 czerwca 2013

Kakaowa rolada z mascarpone

Kakaowa rolada z mascarpone

Macie ochotę na coś słodkiego po ciężkim tygodniu ?
Zapraszam na niezwykle delikatną roladę.

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 60g stopionego masła
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

Składniki nadzienie :
  •  200 ml śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
 Przygotowanie :

Bitą śmietanę ubij na sztywno. Partiami dodawaj mascarpone i cukier puder. Dokładnie połącz składniki. 

Delikatnie rozwiń roladę i posmaruj masą całość. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.



7 komentarzy:

  1. Aż czuć, jak delikatnie unosi się nad talerzykiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś też rolada :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kremu, mniaaam <3 Poproszę gruby plaster rolady! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę wyjątkowo delikatnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. do jak najszybszego wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Print