piątek, 28 czerwca 2013

Domowa konfitura z malin

Domowa konfitura z malin

Maliny są moim ulubionym owocem.
Przygotowanie konfitury jest proste ale troszkę pracochłonne.
Ale warto !
Konfitura świetnie sprawdza się do deserów, ciast czy na świeże pieczywo.

Składniki (ok 4 małych słoiczków) :
  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie :

Maliny dokładnie przebierz i oczyść.  Wrzuć do miski i wsyp cukier (około 8-10 łyżek). Pozostaw na kilka godzin żeby puściły sok.

Z wody i pozostałego cukru przygotuj syrop. Cukier zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Wlej sok z cytryny i zagotuj.  Do wrzącej syropu wrzuć maliny i na bardzo wolnym ogniu gotuj 40-45 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszaj drewnianą łyżką owoce. Usuń powstałą pianę. 

Konfiturę przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Wsadz do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia konfiturę usmaż na wolnym ogniu aż maliny staną się szkliste.

Ostudzoną konfiturę z malin przelej do słoiczków.  Zakręć słoiczki i wstaw do dużego garnka ( postaw do góry dnem ). Zalej wrzącą wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj około 15 min od zagotowania wody.
Wyciągnij słoiczki z wody i postaw do góry dnem aż ostygną.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe przetwory. Moja mama zawsze robiła. Ja jak zaczynam robić to mężuś się śmieje, że taka stara kura domowa się już robię ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo :P
      Dziś usłuszałam że u Was w domu nie ma co jeść bo lodówka jest "zawalona" owocami i dżemami :P
      ale domowe najlepsze i bez chemi !

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, dzięki. Bez szkody dla smaku konfitury można zmniejszyć ilość cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ! oczywiście ilość cukru można ograniczyć - zależy od smaku :)

      Usuń

Print