Domowa konfitura z malin
Maliny są moim ulubionym owocem.
Przygotowanie konfitury jest proste ale troszkę pracochłonne.
Ale warto !
Konfitura świetnie sprawdza się do deserów, ciast czy na świeże pieczywo.
Składniki (ok 4 małych słoiczków) :
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie :
Maliny dokładnie przebierz i oczyść. Wrzuć do miski i wsyp cukier (około 8-10 łyżek). Pozostaw na kilka godzin żeby puściły sok.
Z wody i pozostałego cukru przygotuj syrop. Cukier zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Wlej sok z cytryny i zagotuj. Do wrzącej syropu wrzuć maliny i na bardzo wolnym ogniu gotuj 40-45 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszaj drewnianą łyżką owoce. Usuń powstałą pianę.
Konfiturę przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Wsadz do lodówki na całą noc.
Następnego dnia konfiturę usmaż na wolnym ogniu aż maliny staną się szkliste.
Ostudzoną konfiturę z malin przelej do słoiczków. Zakręć słoiczki i wstaw do dużego garnka ( postaw do góry dnem ). Zalej wrzącą wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj około 15 min od zagotowania wody.
Wyciągnij słoiczki z wody i postaw do góry dnem aż ostygną.
Wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe przetwory. Moja mama zawsze robiła. Ja jak zaczynam robić to mężuś się śmieje, że taka stara kura domowa się już robię ;)))
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo :P
UsuńDziś usłuszałam że u Was w domu nie ma co jeść bo lodówka jest "zawalona" owocami i dżemami :P
ale domowe najlepsze i bez chemi !
Bardzo fajny przepis, dzięki. Bez szkody dla smaku konfitury można zmniejszyć ilość cukru ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ! oczywiście ilość cukru można ograniczyć - zależy od smaku :)
Usuń