Knedle z białym serem
Jedne z ulubionych dań mojego maluszka zaraz po czarnych pierogach.
Pyszne i bardzo delikatne w smaku.
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500g twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
- sól
- roztopione masło do polania
- starta gorzka czekolada
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem i posyp startą gorzką czekoladą.
Smaki z mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności ;)
OdpowiedzUsuńhttp://closertotheedge1.blogspot.com/
Za knedlami na słodko nigdy nie przepadałam. Co innego takie z mięsem...
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię z truskawkami! :)
OdpowiedzUsuńpycha pycha
OdpowiedzUsuńale smaczne! ile wychodzi sztuk z tego przepisu? aha i czy można je mrozić po ugotowaniu? pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńIlośc klusek zależy od wielkości jaką zrobisz. Mi wyszło ok 20 szt.
Z reguły kluski i pierogi mrożę świeże od razu po przygotowaniu. Nie gotuję ich wcześniej.
Zachęcam również do umieszczenia zdjęcia na fb Anyzkowa po przygotowaniu :)
Życzę smacznego :)