Kartacze z mięsem
Kartacze zwane inaczej „cepeliny” względu na charakterystyczny kształt.
Przygotowywane w większości ze surowych zmieniaków.
W sumaku zupełnie nie przypomnijają klusek czy pyz ziemniaczanych.
Musicie sproóbować !
Składniki ciasto :
- 1 kg surowych ziemniaków
- 600g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczenej
- sól
Składniki farsz :
- 500g karczku bez kości
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki bułki tartej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do miski wrzuć surowe ziemniaki i ugotowane, dodaj jajko, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki.
Przygotowanie farszu :
Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w podłużną kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut.
Nigdy nie jadłam, uwielbiam pyzy więc czas na kartacze.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) batrdzo lubię kartacze mam w planach zrobić je w przyszłym tygodniu więc przepis napewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo apetycznie :) zapewne i tak smakuja.
OdpowiedzUsuńO mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńZapomniała Pani wspomnieć o malutkim szczególe ziemniaki po starciu należy odcisnąć z wody ! ja tego nie zrobiłam i miałam zupę ziemniaczaną do kosza ! trochę to mało profesjonalne - robiła je Pani czy przepis na oko ? Bożena W.
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu niejednokrotnie, wyszły super.
OdpowiedzUsuń