Rogaliki z budyniem i truskawkami
Składniki (około 20 szt rogalików) :
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 jajka
- 45-50g świeżych drożdży
- 120g margaryny mlecznej z Bielmaru
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 100g świeżych truskawek
- migdały płatki
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
Truskawki opłukaj i potnij na mniejsze kawałki.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż budyń a na niego kawałki truskawek. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ooo, Bielmarowski wypiek! Też planowałam robić mini rogaliki z margaryną, mam nadzieję, że znajdę na to jeszcze czas;)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się! :)
OdpowiedzUsuńja sie piszę, uwielbiam takie połączenie budyniu z owocami w wypiekach drożdzowych. Wygladaja mega pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie zrumienione :) a do tego to nadzienie truskawkowe... Pychota!
OdpowiedzUsuń