Pyszne ciasto z galaretką
i masą budyniową
Sezon na truskawki trwa w pełni.
Warto wykorzystać je na różne sposoby.
Polecam pyszne ciasto z kremem budyniowym i galaretką truskawkową.
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1L mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 250g margaryny Bielmar mlecznej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
- 2 galaretki truskawkowe
- 250-300g truskawek
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.
Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na dół wylej masę budyniową. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ułóż drugą cześć biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej. Posyp startą czekoladą. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny. (najlepiej na całą noc)
ale cudo:)!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne!
OdpowiedzUsuńWygląda mega !
OdpowiedzUsuńMmm wygląda niesamowicie! Zjadłabym sobie ten ukrojony kawałeczek z wielką chęcią :D
OdpowiedzUsuńŁadnie tu u Ciebie, śliczne zdjęcia, smakowite potrawy :) Mogę zapytać jakiego aparatu używasz ??
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńDziękuje za miłe słowa :)
Zdjęcia robie aparatem nikon D3100 z obiektywem 50 w 1.8 F
Pozdrawiam,
Dzięki właśnie szukam dobrego aparatu, a Twoje zdjęcia są naprawdę cudne, na pewno poza aparatem trzeba jeszcze mieć umiejętności, ale z lepszym sprzętem to będzie łatwiej ;) Pozdrawiam
UsuńWow, ale zaprezentowane to ciasto. Gratuluje fajnego bloga :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :)
UsuńI jeszcze jagody już na zdjęciu widzę! :D
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie margaryny Bielmar,nie mieszkam w Polsce i nie wiem za bardzo jaki odpowiednik moge uzyc za te margaryne,moze byc maslo badz zwykla margaryna?
pozdrawiam serdecznie
Ewa
aa i jeszcze jedno pytanie..
OdpowiedzUsuńJakiej wielkosci ma byc forma?
z gory dziekuje za odpowiedzi..
Ewa
Witam ciepło,
UsuńZamiast margaryny można użyć masła.
Wyjdzie równie pysznie, bo robiłam tą masę budyniową do ciasta krówka z masłem i była pyszna :)
Moja forma 30cm x 24 cm
Udanego wypieku ! :)
wczoraj zrobilam, bo wydawalo mi sie ciekawe, ale niestety budyn nie zgestnial, a galaretki w ogole tezec nie chcialy przy 3 szklankach mimo ze dalam 3 galaretki..dopiero gdy dodalam potezna ilosc zelatyny to zgestnialy. trzymalam sie przepisu, ale tez przy budyniu i takiej ilosci mleka nie chcialo sie stezec, mimo iz cala noc lezalo w lodowce.
OdpowiedzUsuńwitam, można zrobić poziom galaretki bez dodawania truskawek?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńOczywiście że można. Możesz owoce zastapic dowolnymi a galaretkę o ulubionym smaku.
Pozdrawia, Ewelina
Witam.
OdpowiedzUsuńNa samej górze ciasta co to za polewa..??
To budyń. U góry posypany startą czekoladą
UsuńPozdrawiam
cudo :) własnie robie dzieci juz nie moga sie doczekac ,pozwoliłam sobie wrzucic na Fb by moi znajomi taże mogli poczuc jak to sie mówi niebo w gębie :) troche poeksperymentuje i dodam na wierzch jeszcze bita smietane posypana wiórkami czekolady :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że wyjdzie chodz trochę podobny do tego co na zdjeciu już nie moge sie doczekać bede często tu zaglądać i może znow z dziećmi wybierzemy cos na deser z pani przepisów :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńa i niestety nie mam truskawek wiec dodałam maliny :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam robić masę budyniową..nie stężała tak jak na zdjęciu..wydaje mi się,że dla jednej paczki budyniu litr mleka to za dużo czy Pani w takich proporcjach zawsze wychodzi taka stężona?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńNie dodaje Pani do masy tylko 1 opakowanie budyniu ale również
1 szklanka mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
To jest wystarczająco aby masa była gęsta. Może ominęła Pani jakiś składnik ?
Ten krem budyniowy przygotowuję często - np do masy krowkowej.
1 jajko
dziękuję za odpowiedz..nie wiem co się stało,ale robiłam dokładnie według Pani przepisu..tak czy inaczej zrobię ponownie,ponieważ ciasto smakuje wyśmienicie smakuje wyśmienicie:) dodałam malin i po prostu pychaa polecam wszytskim
OdpowiedzUsuń