Tymiankowe naleśniki z warzywami
w sosie serowym
Składniki :
- 1 1/5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 2 garści świeżego tymianku (posiekanego)
- klarowane masło, do smażenia
- kalafior
- brokuł
- 3-4 szt marchewki
- 250ml śmietanki 30%
- 100g serka topionego (śmietankowego)
- garść startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Roztrzep jajka w mleku. Wsyp tymianek i dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze.
Do rondelka wlej śmietanę. Doprowadź do lekkiego wrzenia i wrzuć sery. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznie;) Chociaż naleśniki najbardziej lubię w wersji słodkiej.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, jednak wolę w wersjo słodkiej
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie :)
OdpowiedzUsuńTymianek jest wciaz jeszcze niedoceniany, a przeciez dodaje potrawom niesamowitego aromatu. Pysznie wygladaja twoje nalesniki!
OdpowiedzUsuń