czwartek, 4 lipca 2013

Tymiankowe naleśniki z warzywami

Tymiankowe naleśniki z warzywami
w sosie serowym


Składniki :
  • 1 1/5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 garści świeżego tymianku (posiekanego)
  • klarowane masło, do smażenia
 Składniki nadzienie :
  • kalafior
  • brokuł
  • 3-4 szt marchewki
 Składniki sos serowy :
  • 250ml śmietanki 30%
  • 100g serka topionego (śmietankowego)
  • garść startego żółtego sera 
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie :
   
Roztrzep jajka w mleku. Wsyp tymianek i dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. 

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze.

Do rondelka wlej śmietanę. Doprowadź do lekkiego wrzenia i wrzuć sery. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

4 komentarze:

  1. Smacznie;) Chociaż naleśniki najbardziej lubię w wersji słodkiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, jednak wolę w wersjo słodkiej

    OdpowiedzUsuń
  3. Tymianek jest wciaz jeszcze niedoceniany, a przeciez dodaje potrawom niesamowitego aromatu. Pysznie wygladaja twoje nalesniki!

    OdpowiedzUsuń

Print