Gołąbki z ryżem i grzybami
w kremowym sosie
w kremowym sosie
Oryginalne gołąbki z farszem mięsno-grzybowym
są świetną propozycją na obiad.
Idealnie komponują się z sosem śmietankowo-kurkowym.
Składniki : (gołąbki)
- 300g świeżych kurek
- 600g zmielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 jajko
- bulion
- 2 łyżki masła
- 1 duża młoda kapusta biała
Składniki : (sos)
- kurki świeże 200g,
- 1 cebula,
- 300g-400g śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- parmezan tarty 1 garść,
- sól,
- pieprz.
Z kapusty wykrój głąb, wsadź do garna, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut.
Cebulę pokrój w kostkę. Kurki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Cebulę i kurki podsmaż na maśle. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Mięso wrzuć do miski dodaj podsmażone kurki z cebulą, ryż, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek. Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowanie sosu :
Kurki dokładnie
oczyść. Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś
około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan.
Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i
pieprzem. Wcześniej przygotowane gołąbki polej sosem.
uwielbiam gołąbki, ale nie z sosem
OdpowiedzUsuńuwielbiam gołąbki:) mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki są czasochłonne ale pyszne.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDawno się przymierzałam do gołąbków, ale te chyba zrobię:) Wyglądają apetycznie:)No i te kurki:)!
OdpowiedzUsuńAle smakołyki:)
OdpowiedzUsuń