czwartek, 11 lipca 2013

Gołąbki z ryżem i grzybami w kremowym sosie

Gołąbki z ryżem i grzybami
w kremowym sosie

Oryginalne gołąbki z farszem mięsno-grzybowym 
są świetną propozycją na obiad.
Idealnie komponują się z sosem śmietankowo-kurkowym.

Składniki : (gołąbki)

  • 300g świeżych kurek
  • 600g zmielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 jajko
  • bulion
  • 2 łyżki masła 
  • 1 duża młoda kapusta biała

Składniki : (sos)
  • kurki świeże 200g, 
  • 1 cebula, 
  • 300g-400g śmietany 30%, 
  • 2 łyżki masła,
  •  parmezan tarty 1 garść,
  •  sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie gołąbków : 

Z kapusty wykrój głąb, wsadź do garna, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. 
Cebulę pokrój w kostkę.  Kurki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Cebulę i kurki podsmaż na maśle. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Mięso wrzuć do miski dodaj podsmażone kurki z cebulą, ryż,  jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek.  Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. 

Przygotowanie sosu :

Kurki dokładnie oczyść.  Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan. Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane gołąbki polej sosem.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam gołąbki, ale nie z sosem

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki są czasochłonne ale pyszne.
    Takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno się przymierzałam do gołąbków, ale te chyba zrobię:) Wyglądają apetycznie:)No i te kurki:)!

    OdpowiedzUsuń

Print