Gulasz wieprzowy z warzywami
Moja propozycja na dzisiejszy obiad to aromatyczny gulasz z warzywami.
Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne.
Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną.
Gorąco polecam.
Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne.
Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną.
Gorąco polecam.
Składniki :
- 400-500g karczku wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 3 małe ogórki konserwowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ogórki. Duś pod przykryciem przez 1-1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.
Bardzo lubimy takie mięsko z sosem i jemy z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Ja się odchudzam i staram się nie jeść sosów ale muszę moim chłopakom zrobić.
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł, już dawno nie jadłam gulaszu:)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie !:)
OdpowiedzUsuńJa do mojego dodałem brukiew. Wyszedł smaczny - szczególnie na drugi dzień
OdpowiedzUsuńnie zesrajcie z ta wasza padlina. to nie jest miesko tylko martwe zwierzę.
OdpowiedzUsuń